"PANDEMIJA SE UBRZAVA, MOŽEMO DA PROMIJENIMO PUTANJU"

Šef SZO o koronavirusu: Ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom, treba napadati

"Da bi se pobijedio virus, treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjnivi slučaj, izolovati i liječiti svaki potvrđen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt", rekao je šef SZO
4857 pregleda 1 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Screenshot/Youtube
Gebrejesus, Foto: Screenshot/Youtube

Pandemija koronavirusa se ubrzava međutim njena putanja može biti modifikovana, ocijenio je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije pozivajući zemlje da krenu u "napad" testiranjem svih slučajeva i stavljanjem u karantin njihovih bliskih kontakata.

"Više od 300.000 slučajeva bolesti KOVID19 zabilježeno je do sada. To je razarajuće, pandemija se ubrzava" međutim "mi možemo da promijenimo njenu putanju", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Trebalo je 67 dana da se dođe do 100.000 zaraženih, 11 dana da ih bude 200.000 i samo četiri dana da dostigne 300.000, rekao je on.

"Ali ono što je najvažnije je šta radimo. Ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom. Treba takođe napadati", rekao je on i ukazao da su zahtijevanje od ljudi da ostanu kod kuće i uspostavljanje mjera fizičkog distanciranja važni načini za usporavanje napredovanja virusa i dobijanja na vremenu, ali da za pobjedu nad virusom neće pomoći samo mjere odbrane.

"Da bi se pobijedio virus, treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjnivi slučaj, izolovati i liječiti svaki potvrđen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt", rekao je šef SZO.

On je rekao da uviđa da je nekim zemljama teško da sprovedu te ofanzivne mjere zbog nedostatka sredstava.

Šef SZO je takođe osudio davanje ljekova pacijentima zaraženih novim koronavirusom prije nego što se naučna zajednica ne složi o njihovoj efikasnosti i upozorio na "lažne nade" koje to može da izazove.

"Sužene i nasumične studije, napravljene na osnovu posmtranja, neće nam donijeti odgovore koji su nam potrebni. Davanje netestiranih ljekova bez dovoljnog dokaza moglo bi izazvati lažne nade i čak napraviti više štete i istovremeno dovesti do nestašice neophodnih lekova za liječenje drugih bolesti",rekao je on.

Preporučujemo za Vas