UTICAJ PANDEMIJE NA SAD EKONOMIJU

Zamjenik Guvernera Teksasa: Rizikovao bi život za američku ekonomiju

Vjeruje da bi se većina starih širom Amerike saglasila sa njim
1718 pregleda 2 komentar(a)
Den Patrik, Foto: AP/Jay Janner
Den Patrik, Foto: AP/Jay Janner

Dok predsjednik SAD ulaže napore da se američka ekonomija ponovo otvori u roku od nekoliko nedjelja, prije nego mjeseci, zamjenik guvernera Teksasa je rekao da bi prije umro nego dozvolio da mjere uvedene zbog koronavirusa naškode američkoj ekonomiji.

Gostujući na televiziji Foks njuz, on je dodao da vjeruje da bi se puno starijih širom zemlje saglasilo sa njim, prenio je “Gardijan”.

“Moja poruka glasi: Vratimo se na posao, vratimo se življenju, budimo pametni, mi koji smo stariji od 70, pobrinućemo se za sebe, rekao je Den Petrik, 69-godišnji republikanac, u razgovoru sa voditeljem Foks njuza Takerom Karlsonom u ponedjeljak veče.

“Ne žrtvujte zemlju. Ne činite to”, rekao je Petrik.

Izražavajući strah da bi ograničenja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa mogla označiti kraj američkog života kakvog znamo, Petrik je rekao da je spreman da rizikuje život da bi sačuvao ekonomiju za svoju unučad.

“To me ne čini plemenitim ili hrabrim, ili nešto slično. Samo mislim da u ovoj zemlji postoji puno baba i djedove poput mene”.

Na brifingu o koronavirusu u Bijeloj kući u ponedjeljak veče, koordinatorka administracije za koronavirus, dr Debora Birks, rekla je da podaci iz Evrope pokazuju da 99 odsto žrtava koronavirusa čine stariji od 50 godina, i da su mnogi već imali zdravstvene probleme. To ne mijenja potrebu da zaštitimo starije”, kazala je Birks.

Tramp, koji je izrazio zabrinutost zbog štete koju mjere prevencije koronavirusa nanosi američkoj ekonomiji, rekao je da nastoji da se zemlja vrati u normalu što prije, i dodao da bi rezultat ekonomske krize mogao biti više smrtnih slučajeva, putem samoubistva, nego od globalne pandemije.

On nije odgovorio na pitanja novinara da li se poslušao savjet zdravstvenih eksperata ako bi mu sljedeće nedjelje rekli da vlada mora zadržati restriktivne mjere na duži period.

Petrik je pohvalio usredsređenost predsjednika na ekonomiju i rekao da ga to ohrabruje.

“Ne želim da čitava zemlja bude žrtvovana. Doći će do potpunog kolapsa ako ovo potraje još nekoliko mjeseci”, rekao je Patrik, koji sljedeće nedjelje puni 70 godina.

Preporučujemo za Vas