Samit G20 iz samoizolacije: Lideri obećali da će uraditi sve što treba za prevazilažnje krize

G20 je takođe istakla prijetnje s kojima se suočavaju zemlje u razvoju - posebno u Africi i male ostrvske države - čiji zdravstveni sistemi i privrede mogu imati probleme da obuzdaju epidemiju, a takođe je, kako ukazuje Blumberg, skrenuta pažnju na rizike s kojima se suočavaju izbjeglice i raseljena lica
1138 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Beta/AP
Detalj sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Beta/AP

Lideri Grupe 20 industrijski razvijenijih država, poslije kritika da su loše reagovali na pandemiju koja je poremetila svijet, sa virtuelnog samita putem video-linka obećali su da će uraditi sve što treba za prevazilažnje krize i ubrizgati hiljade milijardi dolara u globalnu privredu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Primorani da komuniciraju kao i milioni ljudi širom svijeta koji rade usamljeni iz svojih domova, sa sastanka održanog putem video-linka Grupa 20 najvećih ekonomija saopštila je da ubrizgava 5.000 milijardi američkih dolara u globalnu privredu preko mjera u svojim zemljama u okviru napora da ublaže udar pandemije, ističe Rojters.

Poslije neobičnog sastanka video linkom, lideri G20 obavezali su se da će sprovesti i finansirati sve neophodne zdravstvene mjere da se zaštite životi i da se istovremeno minimiziraju ekonomske i socijalne štete, kao i da se izbegnu suvišna miješanja u međunarodnu trgovinu.

Saudijska Arabija, koja trenutno predsedava G20, sazvala je samit poslije kritika da je ta grupa loše reagovala na pandemiju u kojoj se do četvrtka, 26. marta razboljelo više od pola miliona ljudi, dok je umrlo više od 23.000, uz očekivanje da će pokrenuti globalnu recesiju.

Suočeni sa sve većom zabrinutošću zbog mogućih protekcionističkih mjera lideri G20 insistirali su da će tržišta ostati otvorena, dok je saudijski kralj Salman u uvodnoj riječi rekao da G20 treba da nastavi normalan protok roba i usluga, uključujući ključne medicinske isporuke što je prije moguće kako bi se vratilo povjerenje u globalnu privredu.

Lideri država G20 država obećali su "ujedinjeni front" protiv "virusa koji ne poštuje granice", ukazuje Blumberg, ocjenjujući da je koordinacija medđ zemljama G20 imala značajnu ulogu u stabilizaciji globalne ekonomije tokom finansijske krize koja je počela 2008. godine.

S djelovima Evrope i SAD teško pogođenim pandemijom, vlade širom svijeta očajnički pokušavaju da nabave kritične medicinske potrepštine kao što su maske, respiratori i zaštitna odjeća dok se ljekari i medicinske sestre suočavaju sa nestašicom, ističe Blumberg i ukazuje da su lideri G20 obećali veću proizvodnju i ulaganja da se zadovolje medicinske potrebe i obezbijedi da bude dostupna "po pristupačnoj ceni, na ravnopravnoj osnovi, tamo gdje je najpotrebnija i što je brže moguće".

G20 je takođe istakla prijetnje s kojima se suočavaju zemlje u razvoju - posebno u Africi i male ostrvske države - čiji zdravstveni sistemi i privrede mogu imati probleme da obuzdaju epidemiju, a takođe je, kako ukazuje Blumberg, skrenuta pažnju na rizike s kojima se suočavaju izbjeglice i raseljena lica.

Lideri G20 su obećali da će se boriti protiv krize koronavirusa svojim bogatstvom i političkom moći, ukazuje Politiko.

U saopštenju G20 naglašeno je šest glavnih ciljeva: zaštiti života; zaštita radnih mjesta i prihoda; povratak poverenja, očuvanje finansijske stabilnost i oživljavanje rasta; minimiziranje ometanja trgovine i globalnog lanca snabdijevanja; podrška svim zemljama kojima je potrebna pomoć; i koordinacija po pitanjima javnog zdravlja i finansijskih mjera.

Međutim, nije sasvim jasno da li će lideri moći da ispune svoje uzvišene aspiracije, ističe Politiko i ocjenjuje da su globalni odgovor na pandemiju dosad obilježili mješavina solidarnosti – neke države su bile spremne da dijele svoju medicinsku opremu i stručnost - i političkih grešaka i ogovaranja, uključujući tajnovitost Kine na početku izbijanja bolesti, kao i skorašnje napore SAD da označe koronavirus kao kinesku zarazu i okrive Peking za njeno širenje.

Dok raste zabrinutost za siromašnije države koje nemaju pristup tržištima kapitala ili adekvatne zdravstvene ustanove, lideri G20 su, ukazuje agencija Frans pres, obećali da će sarađivati s Međunarodnim monetarnim fondom za "snažan" finansijski paket podrške zemljama u razvoju.

Međunarodna humanitarna organizacija Oksfam saopštila je da djelovanje G20 "nije dovoljno", ističe AFP. "Najbogatije svjetske vlade se još zagrijavaju za obim zadatka", rekao je izvršni direktor Oksfama Čema Vera, dodajući da lideri G20 moraju da postave zaista ambiciozan plan da spasu živote, uključujući injekciju sredstava u javno zdravstvo širom svijeta.

Nema više napetosti neprijatelja u direktnom kontaktu, kao ni prisnog druženja saveznika; prošlo je vrijeme improvizovanih bilateralnih sastanaka da se riješe sporna pitanja, a nestale su zasad i raskošne večere i zdravice prilagođene kulturnoj tradiciji domaćina, piše Asošiejtid pres.

Saudijski kralj je u uvodnoj riječi rekao da ova ljudska kriza zahtjeva globalni odgovor i da svijet računa da će se države iz G20 okupiti i sarađivati u suočavanju s tim izazovom, ali kako piše AP, okupljanje nikada nije djelovalo više kao metafora nego što je to bio slučaj s ovim "sastankom".

Na društvenim mrežama su se pojavile izuzetne slike video konferencije – na kakve su se mnogi širom svijeta navikli primorani da rade od kuće, dodaje AP, ali i ukazuje da je virtuelni samit donio i problem s transparentnošću, pošto nije bilo brifinga za medije, niti pomoćnika koji bi novinarima mogli razjasniti ili staviti u kontekst istaknuta pitanja sa skupa.

Za Saudijsku Arabiju, skup nije bilo ono je očekivala ili željela. Njen prijestolonasljednik Mohamed bin Salman na samitu G20 u Argentini 2018. u velikoj mjeri je bio parija, izolovan zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, ali mu je stigao spas, kada mu se približio ruski predsjednik Vladimir Putin i pozdravio se s njim - to su lični momenti koji definišu samite na visokom nivou.

U četvrtak nije bilo takvog momenta, ističe AP, dodajući da su bili samo pikseli i ekrani, digitalizovani zvuk i lideri razasuti po opsednutoj planeti, koji su na kraju bez ceremonije, večere i grupne fotografije, spustili slušalice i okrenuli se svojim sve neizvjesnijim danima.

Bonus video: