KORONAVIRUS

Tramp bi volio da Njujork bude u karantinu, u Francuskoj preminulo 319 osoba

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 84 osobe su oboljele od koronavirusa
10109 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP
Ažurirano: 28.03.2020. 22:52h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. Virus se pojavio u Kini u decembru i do danas je registrovan u mnogim zemljama.

Italijanski istraživači ispituju da li je viši od uobičajenog broja slučajeva upale pluća i sezonskog gripa u Lombardiji u posljednjoj četvrtini 2019. godine signal da se novi koronavirus možda proširio iz Kine ranije nego što se prvobitno mislilo.
U Maliju je registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa, uoči parlamentarnih izbora zakazanih za sjutra uprkos širenju te bolesti, saopštile su tamošnje sanitarne vlasti.Ministar zdravlja Mišel Sidibe izjavio je da je danas potvrđen prvi smrtni slučaj od koronavirusa i dodao da je u Maliju 18 osoba inficirano.Predsjednik Malija Ibrahim Bubakar Keita je u srijedu izjavio da će biti održani parlamentarni izbori iako su tog dana prijavljeni prvi slučajevi infekcije.Keita je rekao da će izbori biti održani uz strogo poštovanje sanitarnih mjera i držanja fizičkog odstojanja.Mali je takođe godinama na meti džihastičkih napada. U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN.Istovremeno s tom misijom, Francuska od 2013. predvodi vojnu akciju uz pomoć oružanih snaga Malija protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na sjeveru te zemlje.
Od koronavirusa u Francuskoj je u posljednja 24 sata preminulo 319 osoba tako da je broj smrtnih slučajeva porastao na 2.314 od početka pandemije, saopštila je večeras francuska vlada.Prema posljednjem bilansu, 35.575 osoba je zaraženo, od kojih je 17.620 hospitalizovano a od tog broja 4.273 je na reanimaciji.Broj mrtvih se odnosi samo na pacijente preminule u bolnicama, tako da se tačan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa još ne zna.Vlasti ovog vikenda uvode novi sistem nadgledanja, tako da će naredne nedjelje biti evidentiran broj smrtnih slučajeva i u drugim ustanovama, kao što su starački domovi.Francuski premijer Eduar Filip izjavio je u petak da se dvonedjeljni karantin stanovništva započet 17. marta produžava do 15. aprila i dodao da će biti primijenjene iste mjere.Oko 67 miliona Francuza pozvano je 17. marta da ne izlazi iz svojih domova, a ukoliko to moraju, mogu samo u izuzetnim prilikama - za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga.
Španija, druga zemlja u svijetu po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, uvodi obustavu svih sekundarnih ekonomskih aktivnosti tokom dvije nedjelje u borbi protiv širenja virusa, izjavio je večeras španski premijer Pedro Sančez."Svi zaposleni u sekundarnim aktivnostima treba da ostanu kod kuće tokom dvije naredne nedjelje", rekao je Sančez uvodeći istu mjeru kao u Italiji koja je najviše pogođena pandemijom kovid-19.Prema posljednjem zvaničnom izvještaju, u Španiji je preminulo 5.690 osoba.
Francuska je naručila "više od jedne milijarde" zaštitnih maski od Kine, kako bi se još bolje suočila sa pandemijom korona virusa, izjavio je danas francuski ministar zdravlja Olivije Veran."Više od jedne milijarde maski je naručeno iz Francuske i inostranstva za naredne nedjelje i naredne mjesece. Uspostavljen je vazdušni most između Francuske i Kine kako bi se olakšao ulazak maski u našu teritoriju", rekao je Veran i dodao da je Francuskoj nedjeljno potrebno oko 40 miliona maski.Prema njegovim riječima, Francuska nedjeljno proizvodi osam miliona maski a zalihe nisu neograničene.Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da postoji i drugi način da se odgovori velikoj potrebi za maskama, a to je proizvodnja novih maski za specifične upotrebe.
Takve maske bi mogli da koriste oni koji ne pripadaju medicinskom osoblju.Filip je dodao da pored maski građani ne smiju da zaborave na držanje fizičkog odstojanja.
Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova saopštio je da su danas otkrivena još dva slučaja oboljelih od koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 90.Radi se o osobama iz Podujeva i Prištine koje su zaražene od prethodno oboljelih od kovid-19.NIJZ saopštava da redovno kontaktira i nadzire sve kontakte u slučajevima koji su otkriveni do sada kao i kontakte kontaktiranih, koji su obavezni da se samoizoluju i potraže ljekarsku pomoć ako imaju simptome.Do sada je pod nadzorom 1.875 takvih slučajeva.Prethodno je NIJZ objavio da je među oboljelima najviše mladih, od 20 do 29 godina starosti.Prema tim statistikama, od 88 osoba zaraženih, 20 je starosne dobi od 20 do 28 godina, dok je samo devet starije od 70 godina. Jedna osoba je umrla, a jedan oboljeli je ozdravio.Prema polu 53 odsto muškarca su pogođena kovidom-19, dok žene čine 47 procenata zaražene populacije.Mališevo je najteže pogođena opština sa 32 slučaja, slijede Gnjilane sa 15 slučajeva i Priština sa 11 oboljelih.
Najveći broj oboljelih u roku od 24 sata otkriven je 23. marta.Na Kosovu je proglašena vanredna situacija za javno zdravlje i preduzete su mnoge druge mjere u cilju prevencije širenja koronavirusa.
Tursko Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je 108 osoba preminulo od korona virusa i da je zvaničan broj zaraženih 7.402.Ministarstvo je navelo da je u posljednja 24 sata umrlo 16 pacijenata, čime je broj povećan na 108 smrtnih slučajeva.Dodaje se da je 445 osoba na odjeljenjima intenzivne njege u raznim bolnicama.Turska je preduzela nekoliko mjera u sprečavanju širenja koronavirusa.
Osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima je zabranjeno kretanje, a škole su zatvorene do kraja aprila.Obustavljen je skoro cio međunarodni vazdušni saobraćaj, dok je međugradski drumski saobraćaj sveden na minimum.
Američki predsjednik Donald Tramp pomenuo je danas mogućnost da država Njujork bude stavljena u karantin zbog pandemije koronavirusa ali nije naveo detalje ni kakve tačne mjere podrazumijeva pod karantinom."Voljeli bismo da Njujork bude u karantinu jer je to vruća tačka", rekao je Tramp i dodao da razmatra eventualnu izolaciju Njujorka, Nju Džersija i djelova Konektikata.Guverner Njujorka Endru Kuomo koji je intervjuisan nakon što je danas razgovarao sa Trampom, rekao je da to pitanje uopšte nije pomenuto tokom razgovora."Ne znam ni šta bi to značilo. Ne znam ni kako bi to moglo da se sprovede sa pravne tačke gledišta", dodao je Kuomo.Njujork je postao epicentar epidemije korona virusa koja trenutno pogađa SAD.
Tramp
Tramp autor: AP
U Holandiji su u protekla 24 sata preminule 93 osobe od posljedica koronavirusa, čime je ukupan broj žrtava u toj zemlji porastao na 639, saopštili su zvaničnici.Kako prenosi Rojters, potvrđeno je još 1.159 slučajeva zaraze.Ipak, oba podatka ukazuju da je riječ o manjem porastu nego prethodnog dana."Ako se ova linija nastavi, moći će da se zaključi za nekoliko dana da li mjere socijalnog distanciranja daju efekta", saopštio je holandski Nacionalni institut za zdravlje RIVM.U Holandiji su registrovana ukupno 9.762 slučaja oboljelih od koronavirusa.
"Imamo 22 pozitivna nova bolesnika, ukupno 657 bolesnika", rekao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

Potvrdio je da je preminuo muškarac, peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, prenosi portal "Indeks".

U Sjevernoj Makedoniji su registrovana 22 nova slučaja koronavirusa, te ukupan broj dijagnostikovanih do danas u podne iznosi 241, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od ukupnog broja registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjevernoj Makedoniji, tri pacijenta su izliječena, a četiri su preminula.

Na Kosovu je od koronavirusa oboljelo 88 osoba, od kojih su 33 smještane na Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosovo dok su ostali u izolaciji u svojim kućama.
Prema riječima doktora Salji Ahmetia, sedam oboljelih su u teškom stanju, tri u veoma teškom.
"Oni su pod terapijom, da vidimo kako će se stvari dalje odvijati", kazao je Ahmeti.
Od 88 oboljelih koronavirusom na Kosovu do sada je jedna osoba preminula dok je jedna osoba izliječena i otpuštena sa Infektivne klinike.
Južna Koreja saopštila je da je 146 novozaraženih koronavirusom zabilježeno u poslednja 24 časa, a četiri osobe su umrle, što dovodi ukupan broj zaraženih u zemlji do 9.478 a 144 je umrlo. Južnokorejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) saopštio je da je 4.811 ljudi otpušteno iz bolnica do danas što je prvi put da je broj oporavljenih prešao broj osoba koji ostaju na liječenju od 21. januara, kada je ova zemlja potvrdila svoj prvi slučaj bolesti KOVID-19.
U Federaciji BiH danas je zabilježeno deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega sedam u Tuzli i tri u Širokom Brijegu. U Republici Srpskoj registrovano je sedam novih slučajeva koronavirusa, čime se broj oboljelih u ovom bh. entitetu povećao na 162. U cijeloj BiH koronavirusom zaražene su 253 osobe.
Preporučujemo za Vas