saopštili Južna Koreja i Japan

Sjeverna Koreja ispalila još dva projektila u more

Vojska Južne Koreje saopštila je da je jutros uočila projektile koji su letjeli od grada Vonsan na istočnoj obali Severne Koreje do voda između Japana i Korejskog poluostrva
3106 pregleda 1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Sjeverna Koreja, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Sjeverna Koreja je danas ispalila u more još dvije, kako se pretpostavlja, balističke rakete, saopštili su Južna Koreja i Japan.

Pjongjang je time nastavio seriju testiranja oružja, što ukazuje da lider Severne Koreje Kim Džong Un pokušava da učvrsti podršku u zemlji u vrijeme zabrinutosti zbog mogućeg širenja epidemije korona virusa.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je jutros uočila projektile koji su letjeli od grada Vonsan na istočnoj obali Severne Koreje do voda između Japana i Korejskog poluostrva.

Južna Koreja je lansiranje raketa opisala kao "veoma neprimjereno" u periodu kada se svijet bori protiv pandemije korona virusa i pozvala Pjongjang da obustavi takve akcije.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da su dvije, kako se pretpostavlja, balističke rakete najverovatnije pale u more u blizini japanske ekskluzivne ekonomske zone.

"Nedavna severnokorejska višestruka ispaljivanja balističkih raketa ozbiljan su problem za cijelu međunaronu zajednicu, uključujući Japan", navelo je ministarstvo odbrane.

Pjongjang je prethodnih nedelja ispalio u more brojne rakete i granate, u očiglednom pokušaju da poveća vojnu sposobnost u vreme kada su u zastoju pregovori SAD i Severne Koreje o njenom nuklearnom razoružavanju.

Sve to oružje bilo je kratkog dometa i moglo je da dosegne kopno Južne Koreje, ali ne i da bude direktna prijetnja za SAD.

Preporučujemo za Vas