Povlačenje međunarodnih snaga iz treće baze u Iraku

Vazduhoplovna baza K1 je treća iz koje su se ovog meseca povukle međunarodne snage u skladu sa američkim planom za konsolidaciju svojih snaga na dvije lokacije u Iraku
1640 pregleda 0 komentar(a)
Bagdad, Foto: AP
Bagdad, Foto: AP

Međunarodne snage predvođene SAD-om povukle su se danas iz vojne baze na sjeveru Iraka.

Vazduhoplovna baza K1 je treća iz koje su se ovog meseca povukle međunarodne snage u skladu sa američkim planom za konsolidaciju svojih snaga na dvije lokacije u Iraku.

Koalicione snage su predale bazu K1 iračkoj vojsci, navodi se u saopštenju koalicije.

Oprema vrijednosti najmanje 1,1 miliona dolara, predata je Iračanima, dok je 300 pripadnika koalicionih snaga napustilo bazu.

Baza K1 je od 2017. služila za pokretanje operacija protiv islamističkih grupa. Oblast južno od Kirkuka i sjeverno od provincija Dijala, Salahadin i Nineveh i dalje su oblasti islamističkih aktivnosti.

Oko te oblasti se sukobljavaju federalne iračke vlasti i autonomne kurdske vlasti, pa je prisustvo koalicionih snaga imalo neku vrstu posredničke uloge.

Koalicione snage su se već povukle iz Kaima, oblasti uz granicu sa Sirijom, i iz baze Kajara. Ova povlačenja su u skladu sa planovima o povlačenju iz baza širom Iraka i učvršćivanju koalicionih snaga u Bagdadu i u vazdušnoj bazi u pustinjskoj oblasti na zapadu zemlje.

Bonus video: