"NAŠI GLASOVI ĆE SE ČUTI"

Opra i Kluni donirali po 500.000 dolara za pokret đaka protiv oružja

Đaci škole Stounmen Daglas iz Parklanda se mobilišu da organizuju marš 24. marta u Vašingtonu i na drugim mjestima da bi izvršili pritisak na poslanike da usvoje zakone o strožijoj kontroli naoružanja
92 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Kluni, Amal Kluni, Foto: Shutterstock
Džordž Kluni, Amal Kluni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2018. 09:28h

Američka televizijska voditeljka i producentkinja Opra Vinfri rekla je da će donirati 500.000 dolara za đake koji organizuju marševe protiv oružja poslije masovnog ubistva u Floridi, a toliko su dali i glumac Džordž Kluni i njegova supruga Amal. Opra je preko svog Tviter naloga sinoć napisala da organizatori učeničkih marševa podsjećaju na pokret aktivista za građanska prava iz 1960-ih koji su, kako je napisala, "takođe rekli DOSTA nam je i naši glasovi će se čuti".

U saopštenju, ranije juče, bračni par Kluni napisao je da su inspirisani "hrabrošću i elokvencijom", đaka koji su preživjeli prošlonedjeljni masakr u školi u Parklandu na Floridi kada je devetnaestogodišnjak jurišnom puškom ubio 17 đaka i nastavnika. Đaci škole Stounmen Daglas iz Parklanda se mobilišu da organizuju marš 24. marta u Vašingtonu i na drugim mjestima da bi izvršili pritisak na poslanike da usvoje zakone o strožijoj kontroli naoružanja. Jedna grupa đaka otišla je u glavni grad američke države Floride Talahasi da se zalaže da ta savezna država uvede strože zakone o oružju.

Dvije grupe koje se zalažu za strože zakone za kontrolu naoružanja potrošile su 230.000 dolara za reklamu koja će danas izaći na dvije strane Njujork tajmsa gdje se navode imena oko 100 članova Kongresa koji su primili donacije od Nacionalnog udruženja za oružje (NRA). Reklamu su platile grupa "Everytown for Gun Safety" (Svaki grad za bezbjedno oružje) i "Moms Demand Action for Gun Sense in America" (Mame traže akciju za razum u oružju u Americi). Na slici su prikazana djeca kako u jedan iza drugog izlaze iz škole uz citat jednog đaka iz Parklanda koji poručuje odraslima "uradite nešto". Te grupe navode da su navedeni članovi kongresa dobili donacije od NRA ali odbijaju da djeluju oko mjera za kontrolu naoružanja.

Preporučujemo za Vas