UPOZORENJE GENERALNOG SEKRETARA UN

Gutereš: Pandemija koronavirusa najveća kriza od Drugog svjetskog rata

On je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju i na socijalne i ekonomske posljedice
5693 pregleda 2 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Gutereš, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Ažurirano: 31.03.2020. 20:50h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da se svijet suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata, pandemijom koja je prijetnja ljudima u svakoj zemlji i koja će dovesti do recesije kakve nije bilo u bliskoj prošlosti.

Gutereš je u današnjem saopštenju naveo da postoji rizik da će kombinacija bolesti i njenog uticaja na ekonomiju doprinijeti "nestabilnosti, većim nemirima i pojačanim sukobima".

On je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju i na socijalne i ekonomske posljedice.

Naglasio je da će to biti moguće samo ako se svi okupe i zaborave političke igre i shvate da je "čovječanstvo na udaru".

"Jačina reagovanja mora biti u skladu sa obimom krize - opsežna, koordinisana i sveobuhvatna, a da reakcije zemalja i međunarodnih organizacija predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)", rekao je generalni sekretar, napominjući da neke zemlje ne prate smjernice SZO.

Najavio je i osnivanje Fonda za odgovor i oporavak od koronavirusa za podršku zemljama sa niskim i srednjim BDP-om, sa ciljem da se tim vladama brzo omogući da se izbore sa krizom i oporave se.