Bila je osam godina u kućnom pritvoru: Udovica kineskog disidenta napustila Kinu

"Liu Sia je danas oko 11.00 po lokalnom vremenu ušla u avion kompanije Finer (Finnair) i napustila je Peking", rekao je prijatelj porodice
0 komentar(a)
Liu Sjaoboa, Foto: Reuters
Liu Sjaoboa, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2018. 07:03h

Udovica kineskog disidenta, dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Sjaoboa, koja je bila praktično osam godina u kućnom pritvoru u Pekingu, danas je napustila Kinu avionom, izjavili su je Frans presu izvori bliski porodici.

Pjesnikinja Liu Sia (57) nije imala slobodu kretanja od kada je njen suprug dobio Nobelovu nagradu 2010. godine, a situacija se nije promijenila poslije njegove smrti 2017. godine.

"Liu Sia je danas oko 11.00 po lokalnom vremenu ušla u avion kompanije Finer (Finnair) i napustila je Peking", rekao je prijatelj porodice.

Pjesnikinja putuje do Helsinkija ali se ne zna njeno krajnje odredište.

Njen odlazak iz zemlje dogodio se dan poslije razgovora kineskog premijera Li Kećanga i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Nekoliko desetina svjetskih umjetnika i pisaca u maju je zatražilo od kineskih vlasti da oslobode pjesnikinju.

Njen suprug Liu, najpoznatiji politički zatvorenik u Kini i poznat po svom zalaganju za zaštitu ljudskih prava i demokratiju, uhapšen je 2009. godine zbog navodne umiješanosti u akcije za rušenje vlade.

Osuđen je na zatvorsku kaznu od 11 godina.

On je Nobelovu nagradu za mir dobio 2010. godinu "za dugu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini". Odluka o dodjeli nagrade zatekla ga je u zatvoru.

Bonus video: