Putin se pazi, Ruse prate preko aplikacije

Kritičari Kremlja kažu da mjere nadzora rizikuju da pretvore Moskvu u “digitalni koncentracioni logor”
4661 pregleda 1 komentar(a)
Putin na sjednici vlade, Foto: AP
Putin na sjednici vlade, Foto: AP

Predsjednik Rusije Vladimir Putin preduzima mjere predostrožnosti da bi se zaštitio od koronavirusa, saopštio je juče Kremlj, a vlasti Moskve su lansirale aplikaciju za mobilne telefone za praćenje osoba kojima je naređeno da ostanu kod kuće.

Putin je juče održao sjednicu vlade putem video konferencije, dan nakon što je ljekar koji se sa njim sastao prošle nedjelje rekao da je zaražen novim virusom.

Kremlj je saopštio da je sve u redu sa Putinovim zdravstvenim stanjem i da predsjednik sada drži distancu od drugih ljudi.

U Rusiji, gdje su mjere izolacije juče obuhvatile dodatnu teritoriju, do sada je zabilježeno 2.777 slučajeva zaraze. Vlasti su saopštile da je su 24 osobe umrle od koronavirusa.

Život u Moskvi, metropoli od 12,5 miliona stanovnika koja je postala epicentar epidemije u Rusiji, zamro je od uvođenja djelimične blokade u nedjelju.

Moskva
Život u Moskvi zamro(Foto: AP)

Građani mogu da izlaze samo da kupe hranu i lijekove u blizini, dobiju hitni medicinski tretman, izvedu psa ili da bace smeće.

Jedan moskovski zvaničnik je juče rekao da su vlasti napravile aplikaciju za mobilne telefone građana koji su zaraženi virusom, a koja će omogućiti zvaničnicima da prate njihovo kretanje. Aplikacija je dostupna od danas, rekao je Eduard Lisenko za radio Eho Moskve.

Ruska prijestonica se takođe priprema da lansira sistem QR koda, gdje će svaki građanin koje se registruje onlajn dobiti jedinstveni kod koji može pokazati policiji ako ga zaustavi kada ide u prodavnicu ili apoteku, dodao je Lisenko.

Obje mjere su navedene u nepotvrđenom nacrtu plana za sistem nadzora širom grada, koji je objavljen na internetu ove nedjelje. Kritičari Kremlja kažu da to rizikuje da pretvori Moskvu u “digitalni koncentracioni logor”.

Lisenko je rekao da će svi koji nemaju uređaj na kojem mogu preuzeti aplikaciju za praćenje, dobiti jedan od vlasti na pozajmicu.

Osam južnih ruskih oblasti uvelo je juče mjere izolacije slično Moskvi, što znači da je više od dvije trećine od preko 80 ruskih oblasti sada u djelimičnom karantinu.

Poslala pomoć Americi, očekuje da uzvrati

Rusija je poslala Sjedinjenim Državama zaštitne maske i medicinsku opremu nakon što je predsjednik Donald Tramp prihvatio Putinovu ponudu humanitarne pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Vojni avion “antonov An-124-100” poletio je sa aerodrima Čkalovski kod Moskve u utorak veče i juče se očekivao u SAD-u nakon dopune goriva na aerodromu Šanon u Irskoj.

Vjeruje se da će ovaj potez izazvati polemiku među Trampovim kritičarima, koji kažu da Putin to koristi za jačanje popularnosti i kao način da izdejstvuje ukidanje sankcija zbog miješanja u američke izbore 2016.

Ni ruske bolnice nemaju dovoljno maski i ostale medicinske opreme. Broj zaraženih je juče skočio za 440. Ruski sajt Meduza je objavio da se medicinske sestre i čak ljekari žale da moraju sami da kupuju maske ili da ih šiju kod kuće.

U Sjedinjenim Državama je do sada potvrđeno više od 189.000 zaraženih i 4.100 umrlih od koronavirusa.

Tramp je u ponedjeljak pogrešno rekao da je pomoć iz Rusije već stigla.

“Rusija nam je poslala veoma, veoma veliku pošiljku stvari, medicinske opreme, što je baš lijepo”, rekao je novinarima ispred Bijele kuće. Tada je prvi put pomenuta pomoć Moskve.

Kasnije je Kremlj objavio da je Putin ponudio Trampu pomoć tokom telefonskog razgovora, kada su njih dvojica razgovarali o mjerama za borbu protiv koronavirusa.

“Tramp je sa zahvalnošću prihvatio ovu humanitarnu pomoć”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Pošto je ova situacija pogodila sve bez izuzetka i globalna je, nema alternative zajedničkoj akciji u duhu partnerstva i uzajamne pomoći.”

On je takođe rekao da se Moskva nada da će i SAD možda moći da pruže medicinsku pomoć Rusiji ako bude potrebno.

“Važno je napomenuti da, nudeći pomoć američkim kolegama, predsjednik (Putin) pretpostavlja da će američki proizvođači medicinske opreme i materijala, kada uhvate zamah, po potrebi moći da uzvrate”, rekao je Peskov.

Rusija je takođe u vojnim avionim poslala pomoć Italiji, što je iznijelo na vidjelo neuspjeh Evropske unije da brzo pritekne u pomoć svojoj članici u krizi, a Putinu donijelo pozitivan publicitet kod kuće i u inostranstvu.

Ruska vojska je saopštila da je pomoć obuhvatila 22 vozila za specijalnu namjenu, mobilne laboratorije i jedinice za dezinfekciju. List “Stampa” je objavio izvještaj u kojem su citirani visoki zvaničnici, koji su kazali da je pomoć 80 odsto “beskorisna”.

“Nadam se da će neko reći Trampu da upada pravo u propagandnu zamku”, kazao je Endru Veis iz Karnegi fondacije za međunarodni mir.

U svijetu je trenutno više od 860.000 zaraženih koronavirusom u 180 država. Od kovida-19 je umrlo više od 44 hiljade ljudi.

SAD imaju najviše potvrđenih slučajeva.

U Kini, gdje je izbila epidemija, umrlo je 3.300 ljudi, ali su je Italija, Španija i Francuska pretekle po broju žrtava.

U SAD bi moglo umrijeti 240 hiljada ljudi

Predsjednik Donald Tramp je juče upozorio Amerikance da predstoje “bolne” dvije nedjelje borbe protiv koronavirusa. Broj žrtava bi mogao doseći stotine hiljada čak i uz stroge mjere socijalne distance.

Na njegovoj možda najsumornijoj konferenciji za novinare u vezi sa pandemijom, Tramp je pozvao sunarodnike da poštuju savjet da ograniče okupljanja na najviše 10 osoba, rade od kuće i da ne idu u restorane i kafiće. Predsjednik je bio na meti kritika zato što je umanjivao opasnost od epidemije u početnim fazama.

“Apsolutno je važno da Amerikanci slijede upustva u narednih 30 dana. To je pitanje života i smrti”, rekao je Tramp.

Koordinatorka Bijele kuće za pandemiju Debora Birks je pokazala tabele koje pokazuju ogroman skok broja žrtava virusa od 100.000 do 240.000 narednih mjeseci.

Ova cifra je predviđena za Amerikance koji slijede mjere protiv širenja zaraze. Prema jednoj od tabela, bez takvih mjera bi umrlo 2,2 miliona ljudi. Ta statistika je navela Trampa da odustane od plana koji je iznio prošle nedjelje, da ponovo pokrene ekonomiju SAD do Uskrsa, 12. aprila.

Predsjednik je rekao da će naredne dvije nedjelje biti “veoma, veoma bolne”. Prema prognozama, broj žrtava će eskalirati i dostići vrhunac otprilike sredinom aprila, prenio je Rojters.

“Želimo da Amerikanci budu spremni za teške dane koji predstoje”, rekao je Tramp i predvidio svjetlo na kraju tunela nakon toga.

Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je ranij rekao da bi pandemija mogla odnijeti između 100.000 i 200.000 života u SAD, kazao je da su svi napori uloženi u pravcu smanjenja tih cifri.

“Činimo sve što možemo”, rekao je Fauči.

Federalne smjernice, koje su na snazi do kraja aprila, uključuju upozorenja da se izbjegnu nepotrebna putovanja, da se ne posjećuju domovi za stare i da se strogo održava higijena.

“Ne postoji magično rješenje. Nema magične vakcine ili terapije. Samo ponašanje: Ponašanje svih nas pojedinačno će promijeniti pravac ove pandemije u narednih 30 dana”, rekla je Briksova.

Tramp je rekao da planira da većinu vremena provede u Bijeloj kući u narednih 30 dana.

Bijela kuća je do sada savjetovala Amerikance da ne nose maske ako nisu bolesni, ali je predsjednik juče ohrabrio tu praksu, rekavši da bi trebalo nositi marame kako medicinski radnici ne bi ostajali bez zaliha.

Bonus video: