NATO ubrzava pomoć, ali prati ruske vježbe

Rusija je uprkos pozivu na prekid vojnih vježbi zadržala uobičajeni nivo vojnih aktivnosti
1828 pregleda 4 komentar(a)
NATO, Foto: FB, FB
NATO, Foto: FB, FB

Nato će ubrzati isporuke medicinske pomoći saveznicima koji su najviše pogođeni koronavirusom, ali se mora fokusirati na odbranu Evrope, kazao je juče šef Alijanse, nakon što su velike ruske vojne vježbe protumačene kao signal iz Moskve.

Šefovi diplomatija NATO članica će danas na video konferenciji razgovarati o mjerama pomoći, što će biti prvi takav sastanak na ministarskom nivou, nakon što su države poput Turske i Češke Republike počele da isporučuju pomoć Italiji i Španiji.

„Mobilišemo podršku saveznica koje imaju kapaciteta da pomognu onima kojima je to očajnički potrebno“, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu za Rojters, rekavši da će jedan turski avion isporučiti pomoć Španiji i Italiji.

„Vidjećemo kako da pojačamo i ubrzamo naše napore“, kazao je Stoltenberg, koji radi od kuće kada je to moguće i povremeno nosi zaštitnu masku.

Međutim, Stoltenberg je upozorio da je glavni zadatak NATO–a zaštita savezničke teritorije. On je istakao da je Rusija obavijestila Alijansu krajem marta da sprovodi vježbe velikih razmjera.

NATO diplomate su kazale da u tim vježbama učestvuje 82 000 vojnika.

„Ono što vidimo, uprkos činjenici da Rusija poziva na prekid vojnih vježbi, primijetili smo da je stepen njihovih vojnih aktivnosti na normalnom sezonskom nivou“, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da je Alijansa zabilježila „značajno rusko pomorsko prisustvo“ u Sjevernom moru i sprovela velike vojne vježbe krajem marta, koje NATO tumači kao demonstraciju sile uprkos epidemiji koronavirusa.

„Moskva nas je u posljednjem trenutku obavijestila da će imati brze vježbe, za koje tvrdi da imaju za cilj provjeravanje kapaciteta kako bi se pružila vojna podrška civilnim naporima u borbi protiv epidemije kovida-19“, kazao je Stoltenberg.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da će u vježbama, koje su izvedene od 25. do 28. marta, učestvovati medicinske jedinice i trupe za zaštitu od nuklearne, biološke i hemijske prijetnje.

„Međutim, mi zapravo smatramo da su vježbom demonstrirali NATO-u da ostaju borbeno spremni uprkos epidemiji kovida-19“, kazao je on.

NATO smanjuje vojne vježbe u Evropi kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, uključujući i vježbe „Branitelj Evrope 20”, koje se smatraju najvećim NATO vojnim vježbama od Hladnog rata.

„Apsolutno sam siguran da će NATO nastaviti da pruža odbranu i odvraćanje“, kazao je Stoltenberg.

Bonus video: