UN poziva na saradnju svih zemalja u borbi protiv koronavirusa

Rezoluciju, koju je prihvatila Opšta skupština, iniciralo je šest zemalja
933 pregleda 0 komentar(a)
Italija: Kamioni prevoze preminule pacijente, Foto: AP
Italija: Kamioni prevoze preminule pacijente, Foto: AP

Opšta skupština Ujedinjenih nacija prihvatila je konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu saradnju i na multilateralizam u borbi protiv kovida-19, što je prvi tekst UN-a otkako je počela pandemija.

Rezolucija, kojoj se drugačijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija uz podršku još četiri zemlje, naglašava i "potrebu za potpunim poštovanjem ljudskih prava" i osuđuje "svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju".

Tekst insistira na središnjoj ulozi Ujedinjenih nacija u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi koja je postala globalna, prenosi Hina.

Rezoluciju, koju je prihvatila Opšta skupština, iniciralo je šest zemalja: Švajcarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, a na kraju je podržalo 188 od 193 države, saopštile su diplomate.

Rusija traži ukidanje sankcija

Apelu se nisu pridružile Rusija, Srednjoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venecuela. Te su zemlje podržale drugačiji tekst deklaracije, koji je predložila Moskva, u kojem se takođe poziva na saradnju, ali se uključuje i jasan zahtjev za opštim ukidanjem međunarodnih sankcija. Pogođena tim mjerama zbog sukoba s Ukrajinom, Rusija smatra da one koče borbu protiv pandemije.

Evropska unija, Velika Britanija i Ukrajina, uz ostale, u četvrtak su intervenisale kako bi se blokiralo prihvatanje takve deklaracije koja je takođe trebalo da bude prihvaćena konsenzusom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Za razliku od rezolucija Savjeta bezbjednosti, one koje prihvaća Opšta skupština nisu obavezujuće, ali imaju političku snagu s obzirom na broj zemalja koji ih prihvata.

Do danas se Savjet bezbjednosti nije uspio dogovoriti oko teksta, premda je bilo nekoliko pokušaja i to zbog suprotstavljenih stajališta Kine i SAD-a, koji je želio naglasiti porijeklo virusa.

Stalni članovi SB s pravom veta, Kina i Rusija, oklijevaju pristati na to da se SB, zaduženo za mir i sigurnost u svijetu, bavi pitanjem koje je do sada bilo isključivo zdravstveno i ekonomsko.

Bonus video: