Sirijska TV: Turska granatira ulaz u kurdsku enklavu Afrin

Turska je zaprijetila sirijskim snagama da ne pomažu Kurdima, upozorivši da će se boriti protiv svih koji to čine
0 komentar(a)
Slobodna sirijska armija, Afrin, Foto: Reuters
Slobodna sirijska armija, Afrin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2018. 17:08h

Turske trupe su počele granatiranje ulazne tačke u kurdsku enklavu Afrin, na sjeveru Sirije, ubrzo pošto je veći broj provladinih boraca ušao u to područje, prenijela je sirijska državna televizija.

Prikazani su snimci granata koje padaju u zoni gdje su se danas okupili novinari, poslije čega su neki pobjegli.

Nekoliko minuta ranije, oko 20 vozila s teškim mitraljezima je ušlo u enklavu u skladu s dogovorom vlade u Damasku i kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG). Ljudi u njima su mahali sirijskim zastavama i uzvikivali provladine slogane.

Turska je zaprijetila sirijskim snagama da ne pomažu Kurdima, upozorivši da će se boriti protiv svih koji to čine.

Portparol YPG je potvrdio da su vladine snage počele da ulaze u Afrin da bi zauzeli položaje na granici sa Turskom i pomogli u odbrani od turske ofanzive.

Prema njegovim riječima, YPG su pozvale vladu da učestvuje u odbrani Afrina od turske "nepravedne invazije".

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, koje prenosi Frans pres, u enklavu su ušle stotine provladinih boraca.

Turski mediji su nešto ranije javili da su turske trupe i njihovi saveznici iz sirijske opozicije povezali neke teritorije u Afrinu s gradom Azazom, koji je trenutno pod turskom kontrolom.

Agencija Anadolija je prenijela da je turska vojska danas zauzela devet sela, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan je nešto ranije najavio skori početak opsade grada Afrina.

Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom, produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj, i 20. januara je pokrenula veliku kopnenu i vazdušnu operaciju s ciljem da kurdske borce istjera iz Afrina.

Bonus video: