OBAVIJESTIO PREDSTAVNIČKI DOM I SENAT O ODLUCI

Tramp smijenio obavještajnog zvaničnika koji je imao ključnu ulogu u impičmentu

Smjena Etkinsona, koja je dio šireg prekomponovanja obavještajnih službi u vrijeme Trampovog mandata, vratila je impičment u centar pažnje u vrijeme dok se vlada bori sa širenjem koronavirusa
2380 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp smijenio je generalnog inspektora obavještajne zajednice, tako gurajući u drugi plan nezavisnog regulatora koji je imao ključnu ulogu u njegovom impičmentu.

Tramp je obavijestio Predstavnički dom i Senat o svojoj odluci da smijeni Majkla Etkinsona. 

Etkinson je bio zadužen za žalbu uzbunjivača koja je pokrenula proces Tramopovog impičmenta prošle godine.

Smjena Etkinsona, koja je dio šireg prekomponovanja obavještajnih službi u vrijeme Trampovog mandata, vratila je impičment u centar pažnje u vrijeme dok se vlada bori sa širenjem koronavirusa. 

Majkl Etkinson
Etknson(Foto: AP)

U momentu smjene obavještajnog zvaničnika, broj mrtvih u SAD je prešao 7.000.

Tramp je u pismu Kongresu naveo da je "vitalno" da ima povjerenja u ljude koji rade kao generalni inspektori da "to sa ovim inspektorom više nije slučaj".

Predsjednik nije ulazio u detalje, osim što je naveo da je "od ogromne važnosti da se promoviše ekonomija, efikasnost i efektivnost federalnih programa i aktivnosti", kao i da su generalni inspektori ključni za ostvarenje tih ciljeva.

Navedeno je da će Etkinson napustiti funkciju za 30 dana i da će naknadno imenovati osobu "koja ima njegovo puno povjerenje".

Prema riječima dvojice kongresnih zvaničnika, Etkinson je poslat na odsustvo, što znači da više neće obavljati svoj posao.

Jedan od tih zvaničnika je rekao da je inspektor o smjeni obaviješten sinoć.

Etkinson je prvi obavijestio Kongres o prošlogodišnjoj prijavi anonimnog uzbunjivača u kojoj je opisan Trampov pritisak na Ukrajinu da istraži djelovanje demokrate Džoa Bajdena i njegovog sina. 

Ta prijava je dovela do kongresne istrage i impičmenta predsjednika.

Inspektor je kongresmene u septembru obavijestio o postojanju prijave, rekavši da vjeruje da je stvar "urgentna" i "vjerodostojna". Međutim, tadašnji vršilac dužnosti direktora obavještajnih službi Džozef Megvajer je rekao da nije mislio da prijava spada pod "urgentne" i pokušao da spriječi da ona stigne do Kongresa.

Ta prijava je na kraju objavljena i otkriveno je da je Tramp u julu tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da povede istragu o Bajdenu i sinu. 

Predstavnički dom je u septembru pokrenuo istragu, i tri mjeseca kasnije glasao za impičment predsjednika. Senat je u februaru oslobodio Trampa odgovornosti.

Demokrate su brzo reagovale, optuživši Trampa da politizuje obavještajne službe.