Netanjahuov saradnik nudio sudiji poziciju u zamjenu za zatvarnje slučaja protiv Netanjahove supruge

"Mi ne možemo da vjerujemo da bi to uradio na svoju ruku", rekao je Netanjahu
0 komentar(a)
Sara I Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Sara I Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2018. 11:29h

Bliski saradnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua Nir Hefec osumnjičen je da je nudio poziciju vrhovnog tužioca jednom sudiji u zamjenu za poništenje slučaja protiv Netanjahuove supruge Sare osumnjičene za prevelike troškove u premijerskoj rezidenciji.

To je danas objelodanio izraelski novinar Ben Kaspit, a policija djelimično potvrdila, prenose izraelski mediji.

Bivši lični portparol Netanjuhovih Nir Hefec navodno je ponudio Hili Gerstel poziciju vrhovnog tužioca pod uslovom da da zatvori slučaj protiv Netanjahuove supruge.

To se dogodilo 2015. godine preko posrednika, jednog penzionisanog sudije. I Hafec i on su danas dovedeni u policiju radi ispitivanja, a Gerstel nikada nije postala vrhovni tužilac.

Ona je navodno bila šokirana prijedlogom. Premijer Netanjahu je porekao optužbe tvrdeći da "Hefec nikada nije ponudio nešto tako smiješno i nikada nije od njega traženo da to učini".

"Mi ne možemo da vjerujemo da bi to uradio na svoju ruku", rekao je Netanjahu.

Vrhovni tužilac je najavio da će protiv Sare Netanjahu biti podignuta optužnica za prevaru i iznevjeravanje povjerenja za pretjerane troškove na ketering i lažne tvrdnje da nije zaposlila kuvara.

Istražitelji su otkrili da su u najmanje 15 slučajeva angažovani vrhunski kuvari da pripremaju jela za goste Netanjahuove supruge i članove njene porodice. Računi za ta jela su izmijenjeni da se ne bi premašila maksimalna cijena dozvoljena po gostu u rezidenciji premijera Izraela.

Policija je nedavno preporučila podizanje optužnica protiv Netanjahua u dva odvojena slučaja zbog sumnji da je primao skupe poklone od dva milijardera, u zamjenu za usluge i da se dogovarao s vlasnikom tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota da povoljnije izveštava o njemu u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Izraelski mediji izvijestili su u nedjelju da bi se Netanjahu mogao suočiti i sa trećom istragom zbog sumnje na korupciju, a koji se tiče uticaja na novinski veb sajt telekomunikacione kompanije Bezek da povoljnije izvještava o Netanjahuovima u zamjenu za propis koji kompaniji donosi stotine miliona dolara.

Izraelska policija je danas objavila imena dva Netanjahuova bliska saradnika koji su uhapšeni, jedan je bivši portparol Hefec, a drugi Šlomo Filber, direktor Ministarstva za komunikacije od 2015. do 2017. godine u vrijeme kada je Netanjahu bio zadužen za to ministarstvo.

Netanjahu je stalno ponavljao da nije ništa loše učinio i da mediji pokušavaju da ga sruše. On za sada nije osumnjičen u ovom trećem slučaju, a vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit razmatra da li da postupi po preporuci policije u prva dva.

U okviru istrage pritvoreni su predsjedavajući Bezeka Šaul Elovič, njegova supruga i sin, kao i neki zaposleni.

Novinari koji su radili za Bezekov veb sajt Vala izjavili su da su bili pod pritiskom da povoljno izveštavaju o porodici Netanjahu.

Bonus video: