za sada lijek nije pronađen

Američki profesor Čen o COVID19: Mala vjerovatnoća da će jedan lijek biti efikasan za sve

"Iako postoje izvještaji da bi određeni ljekovi mogli da imaju terapeutski efekat, da bismo to i potvrdili, neophodna su kontrolisana klinička istraživanja sa većim brojem pacijenata", reko je on za beogradski "Novi magazin"
5145 pregleda 0 komentar(a)
Naučnici rade na testiranju ljekova, Foto: BETA/AP
Naučnici rade na testiranju ljekova, Foto: BETA/AP

U Kini su na pacijentima oboljelim od korona virusa isprobani svi potencijalni antiviralni ljekovi koji su ili u fazi tri kliničkih istraživanja ili su već odobreni za neke druge indikacije, ali lijek još nije pronađen, kaže Profesor Džinzu Čen (Jianzhu Chen) sa američkog MIT univerziteta.

"Iako postoje izvještaji da bi određeni ljekovi mogli da imaju terapeutski efekat, da bismo to i potvrdili, neophodna su kontrolisana klinička istraživanja sa većim brojem pacijenata", reko je on za beogradski "Novi magazin".

"Postoji vrlo mala vjerovatnoća da će jedan lijek biti efikasan za sve ljude. Kao i sa vakcinom, neophodno je paralelno razvijati nekoliko različitih terapija da bi se povećala šansa za terapeutski uspjeh", dodao je profesor Čen.

On smatra da je svijet još u procesu saniranja krize kako bi se smanjio broj infekcija i da je, "prije nego što dobijemo adekvatnu terapiju ili vakcinu, strategija 'testiranje–praćenje–izolacija' jedina opcija koja može da stavi širenje zaraze pod kontrolu kako bi se ljudi vratili na posao".

Profesor Čen je izrazio nadu da će pandemija podstaći rast investicija za istraživanje infektivnih bolesti: od monitoringa i dijagnostike, do terapija i razvoja vakcina.

"Ako uzmemo u obzir negativan ekonomski efekat ove pandemije, investicije u istraživanja će donijeti najveći povrat novca u budućim pandemijama. Finansije će u najvećoj mjeri morati da dođu iz federalnog budžeta (SAD), ali će saradnja raznih federalnih agencija, akademskih institucija i industrije biti neophodna kako bismo razvili tehnologije za sprečavanje budućih pandemija i, ukoliko se dese, na njih odgovorili efikasnijim mjerama", rekao je on.