Džoa Bajdena bivša saradnica optužila za seksualno uznemiravanje

Nadležni iz Bajdenovog izbornog štaba kazali su kako se navodni napad "apsolutno nije dogodio"
2329 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: AP
Bajden, Foto: AP

Tara Reade koja je devedesetih godina prošlog vijeka radila kao pomoćnica bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena, optužila je Bajdena za seksualno uznemiravanje, piše NBC njuz.

Bajden je budući kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD

NBC njuz piše da je Reade prošlog mjeseca prvi put optužila Bidena kazavši kako joj je Bajden, koji je tada bio senator iz Delavera zavukao ruku pod suknju kada mu je 1993. godine u proljeće donijela sportsku torbu u teretanu.

Ona je u to vrijeme bila asistentkinja u njegovoj kancelariji na Kapitol hilu.

NBC njuz piše da su više puta pričali sa Reade nakon optužbi koje je iznijela 25. marta, kao i da su razgovarali s pet osoba za koje je Read navela da je sa njima podijelila detalje vezano za napad.

Troje je kazalo kako se ne sjećaju takvog razgovora, a četvrta je, anonimno, potvrdila da ju je Tara Reade upoznala s tim napadom.

Osoba koja je tražila da joj televizija ne saopšti ime iz straha da bi to moglo negativno uticati na njen posao, kazala je da se sjeća da joj je Reade pričala o uznemiravanju, ali ne i napadu.

Sjetila se i kako joj je Reade kazala da je tada podnijela službenu žalbu kancelariji za ljudske resurse Senata.

Peta osoba, koja je takođe anonimno razgovarala s ovom TV kućom, podsjetila je da joj je Reade sredinom 2000-ih ispričala kako je Bajden bio neprimjeren te da ju je dodirnuo dok je radila u njegovoj kancelariji, ali da nije detaljno objašnjavala napad.

Bivši saradnici Bajdena, uključujući njegovog bivšeg šefa kabineta Teda Kaufmana i njegovu dugogodišnju izvršnu pomoćnicu Merien Bejker, sjetili su se Reade te rekli kako su u to vrijeme obavješteni o uznemiravanju, ali su oboje izjavili kako se ne sjećaju zahtjeva.

Nadležni iz Bajdenovog izbornog štaba kazali su kako se navodni napad "apsolutno nije dogodio".

U četvrtak uveče Reade je policiji uVašingtonu podnijela službenu prijavu zbog dešavanja između 1. marta i 31. maja 1993. godine.

Kazala je kako rekla da je u vrijeme incidenta podnijela službenu žalbu putem kancelarije za osoblje Senata.

U njoj se požalila na uznemiravanje, ali Bajdena nije optužila za napad.

Zanimljivo je kako je prije nešto više od godinu dana, bivša zastupnica iz Nevade, Lusi Flores, kazala kako su je Bajden neprimjereno dodirivao i ljubio bez prestanka.

Bajden je tada priznao da se "društvene norme mijenjaju" i da su "granice zaštite ličnog prostora smanjene" te je kazao "mnogo više paziti" na ponašanje.

Bonus video: