Kina pooštrila kontrolu radova i ograničila objavljivanje istraživanja o koronavirusu

Po novoj politici, prijenela je američka TV CNN, svi akademski radovi o Covid-19 biće prije objavljivanja podvrgnuti dodatnoj provjeri i moraju ih odobriti zvaničnici centralne vlasti, pisalo je u sada izbrisanim postovima
1165 pregleda 0 komentar(a)
Kina ograničila objavljivanje akademskih istraživanja o porijeklu koronavirusa, Foto: AP/Ng Han Guan
Kina ograničila objavljivanje akademskih istraživanja o porijeklu koronavirusa, Foto: AP/Ng Han Guan
Ažurirano: 13.04.2020. 14:43h

Kina je ograničila objavljivanje akademskih istraživanja o porijeklu novog koronavirusa - ukazuju direktiva centralne vlasti i obaveštenja dva kineska univerziteta, koja su uklonjena sa interneta.

Po novoj politici, prijenela je američka TV CNN, svi akademski radovi o Covid-19 biće prije objavljivanja podvrgnuti dodatnoj provjeri i moraju ih odobriti zvaničnici centralne vlasti, pisalo je u sada izbrisanim postovima.

Čini se da je pojačani nadzor najnoviji napor kineske vlasti da kontroliše izveštaje o porijeklu pandemije koronavirusa koji je, od decembra, kada se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, odnio širom svijeta više od 100.000 života i od kojeg se razboljelo 1,7 miliona ljudi.

Od kraja januara, kineski istraživači su u uticajnim međunarodnim medicinskim časopisima objavili niz studija o Covid-19. Neka otkrića o ranim slučajevima koronavirusa, kao što je o tome kada je prvi put prešao s čoveka na čoveka, pokrenula su pitanja u vezi sa zvaničnom državnom računicom Kine o izbijanju epidemije i izazvala kontroverzu u kineskim društvenim medijima.

Ali sada izgleda da kineska vlada zaoštrava kontrolu objavljivanja istraživanja o Covid-19.

Jedan kineski istraživač koji je govorio pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde, rekao je da je taj potez zabrinjavajući i da će vjerovatno omesti važna naučna istraživanja.

"Mislim da je to koordinirani napor kineske vlasti da predstavi da epidemija ne potiče iz Kine", rekao je taj istraživač za CNN.

CNN je od Ministarstva spoljnih poslova Kine zatražio odgovor, ali ga nije dobio.

Po direktivi Odjeljenja Ministarstva prosvjete, zaduženo za nauku i tehnologiju, "mora se strogo i čvrsto upravljati akademskim člancima o traganju za porijeklom virusa".

Ta direktiva predviđa slojeviti niz odobrenja za te radove, počevši od akademskih odbora na univerzitetima. Zatim radove pregleda Odjeljenje za nauku i tehnologiju pri Ministarstva prosvjete, koje potom članke prosljeđuje radnoj grupi pri Državnom savjetu radi provjere. Tek pošto univerziteti dobiju odgovor te radne grupe, radovi se mogu dostaviti časopisima.

Pritom će se procjenjivati i "akademska vrijednost" studije i da li je "vrijeme za objavljivanje", pisalo je u direktivi donijetoj na osnovu uputstava sa sastanka 25. marta radne grupe Državnog vijeća za sprečavanje i kontrolu Covid-19.

U petak, kada je taj dokument objavljen na veb-stranici Univerziteta Fudan u Šangaju, jednom od vodećih u Kini, CNN je pozvao Ministarstvo prosvjete koje je potvrdilo da jeste izdalo takvu direktivu.

Ali osoba u Ministarstvu koja je odbila da se predstavi, rekla je da "to ne bi trebalo da bude objavljeno - to je interni dokument".

Nekoliko sati kasnije, stranica Univerziteta Fudan je oborena.

Slično obavještenje o dodatnom ispitivanju akadamskih radova o Covid-19 objavio je Univerzitet za geonauku u Vuhanu, ali je ta stranica izbrisana.

Krajem decembra Vuhan je izvijestio o prvim slučajevima koronavirusa, koje su vlasti povezale s pijacom morskih plodova.

Naučnici i u Kini, i na Zapadu, rekli su da je vjerovatno da je virus stigao od slijepih miševa i prešao na ljude preko nekog posrednika, baš kao i njegov "rođak" koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Međutim, čini se da su djelovi kineskih društvenih medija, a čak i vlast, pokrenuli zajedničku kampanju kako bi osporili takvo porijeklo virusa.

Kineski zvaničnici i državni mediji više puta su naglašavali da nema zaključka o tačnom porijeklu virusa.

Prošlog mjeseca Žao Lidjian, portparol Ministarstva spoljnih poslova, na Tviteru je iznio teoriju zavere da je virus porijeklom iz SAD i da ga je u Kinu donijela američka vojska.

Jandžong Huang, stručnjak za javno zdravstvo pri Savjetu za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, rekao je da je porijeklo koronavirusa u Kini politički osjetljiva tema.

"Ne čudi što vlada nastoji da kontroliše naučna istraživanja o tome tako da se ne ospori njena priča o porijeklu virusa i o odgovoru vlasti na krizu", rekao je profesor Huang za CNN.

"Opasnost je da kada je naučno istraživanje potčinjeno potrebama vlasti, to dodatno potkopava vjerodostojnost vladinog narativa, čineći ubedljivijim optužbe da nema dovoljno izveštavanja o pandemiji i da se objavljuju dezinformacije", rekao je on.

Jedan kineski istraživač koji je zatražio anonimnost, rekao je da bi novim ograničenjima Peking mogao sasvim suzbiti istraživanja koronavirusa koja su u suprotnosti sa zvaničnim tvrdnjama.

On je zato naglasio da je "važno da međunarodna naučna zajednica shvati da je bilo koji časopis ili rukopis bilo koje kineske istraživačke institucije na neki način provjeren kod vlade", prenio je CNN.

Bonus video: