da li su skloniji zarazi od ostalih

Šta je virusno opterećenje i zašto je opasno i za zdravstvene radnike

Prema podacima SZO, pacijent podvrgnut operativnom zahvatu u kineskom Vuhanu zarazio je 14 zdravstvenih radnika i prije nego što je prvi put dobio temperaturu
1758 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz bolnice u Milanu, Foto: AP
Detalj iz bolnice u Milanu, Foto: AP

U borbi protiv kovida-19 medicinsko osoblje širom svijeta plaća vrlo visoku cijenu. Hiljade zdravstvenih radnika zarazile su se virusom, a broj smrtno stradalih ljekara raste.

Uprkos zaštitnim odijelima i maskama, ljekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici skloniji su, čini se, zarazi od ostalih, a nerijetko obole od vrlo teškog oblika bolesti.

Zašto su zdravstveni radnici skloniji zarazi od ostalih?

Stručnjaci kažu da bi razlog tome mogla biti koncentracija virusa kojoj su bili izloženi u direktnom kontaktu s pacijentom te pojašnjavaju da se količina virusa u tijelu naziva virusno opterećenje, piše BBC. 

Pošto virus prodre u organizam, inficira stanice i počinje se razmnožavati stvarajući vlastite kopije. One se u idućih nekoliko dana nakupljaju i množe pogoršavajući pacijentovo stanje. Pretpostavlja se da je što je veća koncentracija virusa u organizmu, oblik bolesti povezan s njom teži, a pacijent zarazniji.

Nedavna istraživanja su pokazala da je virusno opterećenje u plućima bolesnika s kovidom-19 veće od onog u nosnoj duplji, prenosi Hina.

Virusno opterećenje kod pacijenta raste kako se virus razmnožava i pritom se simptomi bolesti pogoršavaju. S oporavkom ono se postupno smanjuje. Dakle, praćenje virusnog opterećenja može nam dati korisnu indiciju o ozbiljnosti i prognozi bolesti.

Ljekari i medicinske sestre najizloženiji virusu

I naučnici s Oksforda složili su se da studije ukazuju na to da veće opterećenje pogoršava simptome, ali da čvrstog dokaza za to još nema.

Ljekari i medicinske sestre najčešće su u vrlo bliskom kontaktu s teško zaraženim pacijentima koji u svojem organizmu nose velike količine virusa, što znači da su izloženi njegovim vrlo visokim dozama.

Prema podacima SZO, pacijent podvrgnut operativnom zahvatu u kineskom Vuhanu zarazio je 14 zdravstvenih radnika i prije nego što je prvi put dobio temperaturu.

Još nije poznato u kolikoj mjeri stalna izloženost virusu može uticati na zdravstvene radnike koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv virusa. 

Ipak, podaci SZO, prikupljeni nakon epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine, ukazuju na to da se u 21 posto slučajeva radilo o medicinskim radnicima. U slučaju kovida-19 između četiri i 12 posto potvrđenih slučajeva zaraze odnosilo se na zdravstvene radnike.

Slični se obrasci pojavljuju i kod osoblja koje njeguje pacijente s kovidom-19.

"Imuni sistem jedne osobe, čak i ako je ona zdrava, suočava se s velikim poteškoćama u borbi s virusima", kaže prof. Vendi Barkli s Odjeljenja za zarazne bolesti londonskog Imperijal koledža.

"Količina virusa koja uspije prodrijeti u vaš organizam gotovo sigurno određuje ravnotežu u toj borbi, u ratu koji se vodi između virusa i imunog sistema vašeg tijela. Ako, na primjer, zarazite laboratorijske životinje različitim dozama virusa, vidjećete da će one životinje koje se zaraze visokom dozom virusa postati najbolesnije", kazala je. 

Preporučujemo za Vas