SZO: Dvonedjeljna procjena stanja prije ublažavanja mjera

Među zemljama koje razmatraju ublažavanje restriktivnih mjera su i one koje su najteže pogođene širenjem koronavirusa, pa iz SZO upozoravaju da se koraci ka normalizaciji života moraju preduzimati postupno
5962 pregleda 0 komentar(a)
Njujork, SAD, Foto: AP
Njujork, SAD, Foto: AP

Zemlje koje namjeravaju da ublaže vanredne mjere uvedene da bi se zauzdalo širenje koronavirusa, prethodno bi trebalo da sačekaju najmanje dvije nedjelje da bi procijenile efekte takve odluke, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Rojters.

U preporuci stoji da bi sve zemlje trebalo da izvrše takvu evaluaciju prije ublažavanja vanrednih mjera.

Među zemljama koje razmatraju ublažavanje restriktivnih mjera su i one koje su najteže pogođene širenjem koronavirusa, pa iz SZO upozoravaju da se koraci ka normalizaciji života moraju preduzimati postupno, nakon temeljne procjene efekata takvih promjena, prenosi Tanjug.

"U idealnim uslovima, potrebne su najmanje dvije nedjelje pauze između faza povratka u normalne društvene i ekonomske tokove, da bi se uočili rizici od novog rasplamsavanja epidemije", navodi se u uputstvu SZO.

Svjetska zdravstvena organizacija je izdala ova uputstva u trenutku glasnih i oštrih kritika zvaničnog Vašingtona zbog navodnog neadekvatnog odgovora SZO na početku krize.

Bonus video: