dogovor s kongresom na vidiku

Američki ministar finansija: Blizu smo dogovora za još 300 milijardi pomoći firmama

Mnučin je rekao da je u novi dogovor uključeno 75 milijardi dolara za bolnice, kao i milijarde za testiranja na koronavirus. Takođe su predviđeni i dodatni zajmovi za slučaj katastrofa
2120 pregleda 5 komentar(a)
Mnučin, Foto: AP
Mnučin, Foto: AP

Američki ministar finansija Stiven Mnučin kaže da je blizu toga da s Kongresom postigne dogovor o dodatnih 300 milijardi dolara za program zajmova koji bi radnicima osigurao plate u jeku pandemije koronavirusa. 

"Mislim da smo danas vrlo blizu dogovora", rekao je Mnučin za CNN dodavši da bi program zajmova, ako poslanici budu brzi, mogao ponovo krenuti od srijede. Prvobitnom planu ponestalo je finansijskih sredstava.

Demokrate su zaustavile punjenje fonda za zaštitu plata u pokušaju da se izbore za širi program. Republikanci su željeli zakon koji se fokusira samo na mala i srednja preduzeća.

Mnučin je rekao da je u novi dogovor uključeno 75 milijardi dolara za bolnice, kao i milijarde za testiranja na koronavirus. Takođe su predviđeni i dodatni zajmovi za slučaj katastrofa, prenosi Hina.

Prvobitni fond, dio stimulativnog paketa u iznosu od 2,2 biliona dolara, iznosio je oko 350 milijardi dolara. Osmišljen je tako da zajmovi kojima su se pokrivale plate radnicima i neki fiksni troškovi na kraju budu oprošteni. 

"Ovo su vremena bez presedana", rekao je Mnučin. "Nikad nismo bili u situaciji da moramo zaustaviti ekonomiju."

Oko 22 miliona Amerikanaca proteklih sedmica ostalo je bez posla. 

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da je optimističan u pogledu brzog dogovora, iako pregovori još traju.

"Nadam se da možemo postići dogovor večeras ili rano ujutro", rekao je Šumer. Istakao je da novi dogovor sadrži i neke od ključnih zahtjeva demokrata, uključujući i novac za bolnice, državnu i savezne vlade.

Preporučujemo za Vas