"ispitati zašto je američko rukovodstvo medijima dalo neosnovanu priču"

Sjeverna Koreja demantuje da Kim Džong Un poslao Trampu pismo

Tramp je, takođe, branio prekinute razgovore o nuklearnom programu sa sjevernokorejskim predsjednikom, rekavši da bi SAD sada bile u ratu sa Sjevernom Korejom da on nije izabran za predsjednika
1544 pregleda 0 komentar(a)
Rukovanje dvojice državnika, Foto: Reuters, Reuters
Rukovanje dvojice državnika, Foto: Reuters, Reuters

Sjeverna Koreja odbacila je danas kao "neosnovan" komentar američkog predsjednika Donalda Trampa da je nedavno dobio "lijepo pismo" od lidera Sjeverne države Kim Džong Una.

Tramp je juče na konferenciji za štampu o koronavirusu rekao "Nedavno sam primio lijepo pismo od njega. Bila je to lijepa nota. Mislim da nam ide dobro."

Tramp je, takođe, branio prekinute razgovore o nuklearnom programu sa sjevernokorejskim predsjednikom, rekavši da bi SAD sada bile u ratu sa Sjevernom Korejom da on nije izabran za predsjednika.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je danas niko od sadašnjih "vrhovnih zvaničnika " nije poslao pismo Trampu, a odnosi se na Kim Džong Una.

U saopštenju se navodi da će ispitati zašto je američko rukovodstvo dalo medijima "neosnovanu priču".

"Odnosi predsjednika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država nije pitanje koje bi trebalo shvatati kao razonodu niti bi ga trebalo zloupotrebljavati u zadovoljavanju sebičnih ciljeva", kaže se u saopštenju.

Kim i Tramp sastali su se tri puta i razmjenjivali pisma i izaslanike u više navrata od 2018. godine, kada su započeli razgovore o načinu rješavanja sjevernokorejske nuklearne krize.

Dvojica lidera izgradili su neku vrstu ličnih odnosa, a Tramp je jednom rekao da su se on i Kim "zaljubili".

Njihova nuklearna diplomatija malo je napredovala posle propalog samita dva lidera u Vijetnamu početkom 2019. godine, kada je Tramp uzvratio Kimovim pozivima na sveobuhvatno ublažavanje sankcija u zamjenu za delomični korak denuklearizacije.

U martu je Sjeverna Koreja rekla da je Trump uputio Kimu pismo, želeći da održi dobre odnose i ponudi saradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Tada je visoka zvaničnica Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog lidera, rekla da je Trampovo pismo pokazalo koliko je poseban odnos dvojice lidera, ali da još uvek nije dobra ideja biti optimista kada su u pitanju izgledi za bilateralne odnose.

Visoki zvaničnik Trampove administracije potvrdio je da je Tramp uputio pismo Kimu i da je u skladu sa Trampovim naporima da angažuje svjetske lidere tokom pandemije.

Preporučujemo za Vas