Facebook i Google moraće da plaćaju za sadržaj australijskih medija

"Donosimo definitivnu odluku o kreiranju obvezujućeg kodeksa, u želji da budemo prva zemlja u svijetu koja će se pobrinuti da divovi društvenih mreža plaćaju za sadržaj", rekao je Frajdenberg
1245 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Digitalnmi divovi Google i Facebook moraće australijskim medijima da ubuduće plaćaju objavu sadržaja predviđa plan vlade koji za cilja ima podršku medijskom sektoru teško pogođenom pandemijom koronavirusa.

Ministar financija Džoš Frajdenberg najavio je danas da će do jula biti završen obvezujući kodeks o digitalnim platformama kako bi se "otklonio problem neravnoteže snaga u pregovorima" sa medijskim kućama.

Odluka je donesena jer Facebook i Alphabet nisu sami sročili neobvezujući kodeks kako bi otklonili prigovore medija da pretjerano kontrolišu oglašavanje, ključni izvor prihoda medijskih kuća, prenosi Index.hr.

Vlada je sada zatražila od regulatora, Australijske komisije za zaštitu tržišnog takmičenja i potrošače, da sastavi obavezujući kodeks za digitalne platforme i medijske kuće.

"Donosimo definitivnu odluku o kreiranju obvezujućeg kodeksa, u želji da budemo prva zemlja u svijetu koja će se pobrinuti da divovi društvenih mreža plaćaju za sadržaj", rekao je Frajdenberg novinarima u Kanberi.

Time, kako je dodao, žele da pozovu tehnološke divove na odgovornost, da osiguraju stvarno pošteno takmičenje i ravnopravnost i sačuvaju radna mjesta u novinarstvu.

ACCC je prošle godine sproveo 18-mjesečno istraživanje digitalnih platformi, fokusirano na tehnološke divove poput Facebooka i Googlea, kako bi obuzdali njihovo naglo širenje na tržištu, osigurali ravnopravnu konkurenciju i poboljšali transparentnost.

Od marta prihodi od oglašavanja u australijskim medijima naglo padaju zbog pandemije koronavirusa i ograničenja kojima se nastoji usporiti širenje bolesti.

Poslovanje medijskih kuća znatno je zakomplikovano mnoge su zatvorile svoja vrata ili smanjile broj zaposlenih.

"Vlada je odlučila da prvobitni vremenski okvir zahtijeva ubrzanje“, rekao je Frajdenberg, dodajući da je australijski medijski sektor bio pod pritiskom i prije pojave virusa koji ga je dodano pojačao.

Bonus video: