Tržište vrlo promjenljivo: Cijena američke nafte WTI snažno skočila

Oko 16.15 po centralnoevropskom vremenu cijena referentne američke nafte WTI bila je 14,76 dolara po barelu, što je skok od 27,57 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju berze sinoć, a ubrzo poslije toga dostigla je 16,20 dolara
1413 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijena barela američke nafte WTI za isporuku u junu, skočila je snažno danas, prvog dana prodaje ugovora za jun, za više od četiri dolara, odnosno više od 40 odsto na vrlo promjenljivom tržištu.

Oko 16.15 po centralnoevropskom vremenu cijena referentne američke nafte WTI bila je 14,76 dolara po barelu, što je skok od 27,57 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju berze sinoć, a ubrzo poslije toga dostigla je 16,20 dolara.

Cijena Brenta iz Sjevernog mora za isporuku u junu porasla je 9,42 odsto na 21,15 dolara u Londonu, a nekoliko sati prije toga pala je na svoj najniži nivo od juna 1999. godine kada je bila 15,98 dolara po barelu.

"Sadašnje oscilacije će se zadržati jedno vrijeme dok ne stupi na snagu dogovor Opek plus od 1. maja", rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak u video obraćanju ruskim poslanicima, prenose ruske agencije.

Cijene američke nafte WTI i evropskog brenta posljednjih dana bilježe ogromne oscilacije, tako je cijena nafte WTI u ponedjeljak otišla u negativnu sferu, što je bio dogadjaj dosad nezabilježen u istoriji, kao posljedica pada tražnje zbog zastale svjetske privrede pogođene krizom koronavirusa, i prepunih kapaciteta skladišta nafte.

Cijena barela američke nafte WTI (West Texas Intermediate) za isporuku u maju pala je u ponedjeljak na minus 30 dolara, kada su investitori morali kupcima da plate da bi prodali naftu i oslobodili se zaliha.

Na kraju trgovine na njujorškoj berzi juče, posljednjeg dana trgovine sa terminskim ugovorima za maj cijena nafte WTI prešla je iznad nule i završila na 10,01 dolar za berel.

Novak je rekao da se sada tržišta nalaze u najaktivnijoj fazi pada tražnje i da prema raznim procjenama taj pad iznosi između 20 i 30 miliona barela nafte dnevno.

Rusija je sa zemljama članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (Opek) obavezala 12. aprila da će od maja učestvovati u dogovoru o smanjenju proizvodnje nafte od 9,7 miliona barela dnevno.

Ti ogromni rezovi proizvodnje sada nisu dovoljni da nadoknade pad tražnje i stabilizuju naftno tržište, rekao je analitičar Komercbanke Eugen Vajnberg.

Tržište nafte je već nekoliko nedjelja pogođeno restrikcijama koje su zemlje uvele širom svijeta da bi spriječile širenje koronavirusa.

Sa jako ograničenim saobraćajem i zaustavljenim brojnim fabrikama drastično je pala tražnja za energentima.

Bonus video: