Gerison u zatvoru proveo 44 godine: Umro od koronavirusa uoči oslobađanja

Gerison je prvobitno odbio priliku za ranije uslovno oslobađanje u februaru i odlučio da odsluži kaznu do kraja
6235 pregleda 2 komentar(a)
Osuđen kao 16-godišnjak: Gerison, Foto: Abcnews.com
Osuđen kao 16-godišnjak: Gerison, Foto: Abcnews.com

Amerikanac koji je proveo 44 godine u zatvoru zbog ubistva, umro je od koronavirusa samo 24 dana prije nego što je trebalo da izađe iz zatvora.

Vilijam Gerison (60) je umro iznenada u ćeliji 13. aprila, nakon čega je otkriveno da je bio zaražen novim koronavirusom, prenio je ABC njuz.

Kada je imao 16 godina, osuđen je za ubistvo 50-godišnjaka prilikom pljačke u jednoj kući, što je bila greška zbog koje se, kako je kazala njegova sestra, sve vrijeme kajao.

Međutim, Gerison je smatrao da su mu sudovi pričinili nepravdu time što su ga kao maloljetnika osudili na doživotnu robiju.

Nakon što je američki Vrhovni sud 2018. zabranio doživotne kazne bez prava na uslovnu slobodu, Gerisonu je preinačena kazna na 40 do 90 godina. Do tada je bio već odslužio više od minimalne kazne.

“Radovao se izlasku”, rekla je njegova sestra Jolanda Peterson za ABC njuz.

“Želio je da radi kao advokat zatvorenika. Bio je veoma obrazovan. Pomagao je zatvorenicima, razmatrajući njihove slučajeve. Izvlačio je ljude iz zatvora”.

Kris Gauc, portparol odsjeka za popravne ustanove u Mičigenu, rekao je da je Gerison prvobitno odbio priliku za ranije uslovno oslobađanje u februaru i odlučio da odsluži kaznu do kraja.

“Rekao je da će radije ostati u zatvoru do septembra i izaći kao potpuno slobodan čovjek”, rekao je Gauc za ABC njuz.

Gerison se nije žalio da se osjeća loše i niko nije znao da ima kovid-19, dodao je Gauc, tvrdeći da je medicinsko osoblje obilazilo zatvorenike i da je on bio dobro.

Kada je pandemija koronavirusa pogodila SAD i zvaničnici počeli da strahuju da će zatvori postati plodno tlo za širenje bolesti, vlasti su počele da odobravaju ranije oslobađanje ranjivih robijaša.

Gerisonu je navodno ponovo ponuđena šansa da ranije bude pušten na uslovnu slobodu zato što je kao stariji izložen većem riziku od obolijevanja, i on je ovoga puta prihvatio ponudu.

Trebalo je da izađe 6. maja, rekao je Gauc.

Bonus video: