Najpopularniji predstavnik vlade podnio ostavku zbog Bolsonara: "Prekršio je obećanje"

Moro, bivši sudija protiv korupcije, odlučio je da podnese ostavku pošto je Bolsonaro smijenio jednog od njegovih bliskih saradnika, šefa Savezne policije Maurisija Valeiša
1336 pregleda 0 komentar(a)
Moro, Foto: AP
Moro, Foto: AP

Najpopularniji predstavnik brazilske vlade, ministar pravde i javne bezbjednosti Seržio Moro, izjavio je danas da podnosi ostavku zbog "političkog miješanja" ekstremno desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara u pravosudni sistem.

"Pakujem svoje stvari i šaljem pismo ostavke", rekao je Moro (47) u govoru tokom kojeg je naveo da je Bolsonaro "prekršio obećanje da će imati odriješene ruke" koje mu je dao kako bi Moro uopšte prihvatio da uđe u Bolsonarovu vladu u januaru 2019.

Moro, bivši sudija protiv korupcije, odlučio je da podnese ostavku pošto je Bolsonaro smijenio jednog od njegovih bliskih saradnika, šefa Savezne policije Maurisija Valeiša.

"Promjena šefa Savezne policije bez stvarnog razloga, predstavlja političko miješanje i to podriva moj i kredibilitet Vlade", rekao je Moro i dodao da je nezavisnost Savezne policije Brazila suštinska vrijednost koja mora da bude očuvana u vladavini prava.

Njegova ostavka dolazi poslije osam dana poslije smjenjivanja takođe popularnog člana brazilske vlade, ministra zdravlja Luiša Henrikea Mandete koji se zalagao za zabranu kretanja u borbi protiv širenja koronavirusa, a čemu se Bolsonaro protivi.

Moro je poslije govora dobio aplauz funkcionera u svom ministarstvu, dok je u nekoliko brazilskih gradova vijest o njegovoj ostavci izazvala "koncert" lupanja u šerpe.

Bonus video: