drugi talas očekuje se na jesen

Svijet se priprema za drugi talas virusa

Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odeljenja intenzivne njege budu spremna za drugi talas virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu njegu u jeku sadašnje epidemije na više od 10. 000
7665 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Njemačke, Foto: AP, AP
Detalj iz Njemačke, Foto: AP, AP

Prvi udar koronavirusa na severnoj zemljinoj hemisferi je izdržan, uz zastrašujuće brojke o masovnosti obolijevanja i žrtvama.

Uz upozorenja stručnjaka, mnoge zemlje pripremaju za takozvani drugi talas virusa kovid 19, koji se očekuje na jesen, piše b92.

Kolektivnog imuniteta, naime, još nema u dovoljnoj mjeri, a razvoj vakcine je tek u povoju. Stoga, dok su u pojedinim djelovima Evrope već povučeni prvi koraci ka povratku na život kakav je bio prije pandemije koronavirusa, pojedine zemlje u svijetu, uključujući i neke na Starom kontinentu, pripremaju se za eventualni drugi talas koronavirusa.

Pripreme za scenario drugog udara koronavirusa već su u toku u Njemačkoj, gdje pripadnici vojske pretvaraju jedan berlinski sajamski centar u bolnicu, dok će petina kreveta na odeljenjima intenzivne njege ostati kao rezerva za venetualni povratak kovid 19 na jesen.

Kao oruđe u borbi protiv novog talasa ubudiće će služiti i mobilna aplikacija namijenjena praćenju kontakata zaraženih osoba.

Specijalne bolnice koje su u Velikoj Britaniji izgrađene za borbu protiv koronavirusa ostaju na raspolaganju a, kako je izjavio jedan od portparola vlade, izgradnja novih i dalje je u toku.

Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odeljenja intenzivne njege budu spremna za drugi talas virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu njegu u jeku sadašnje epidemije na više od 10. 000.

"Moramo zadržati krevete u slučaju povratka epidemije i ostati na oprezu", rekao je direktor nacionalne zdravstvene agencije Žerom Salomon.

Na oprez zbog mogućeg preranog ukidanja restriktivnih mjera pozvali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson.

Što se tiče samog koronavirusa, u nekim zemljama već je zabiljeležen ponovni porast broja zaraženih, a jedan od takvih slučajeva, pored Njemačke, je i Singapur, uprkos uspjehu koji je tamo postignut u suzbijanju pandemije u ranoj fazi.

Na opasnost od novog talasa koronavirusa tokom naredne jeseni upozorili su i predstavnici američkih zdravstvenih vlasti, a u saveznoj državi Nju Džerzi - drugoj u SAD po broju oboljelih i umrlih od koronavirusa - raspoloživi prostor u zgradama dve tamošnje bolnice pretvoren je u odeljenja za lečenje obolelih od koronavirusa.

Na opasnost od novog talasa koronavirusa tokom naredne jeseni upozorili su i predstavnici američkih zdravstvenih vlasti, a u saveznoj državi Nju Džerzi - drugoj u SAD po broju oboljelih i umrlih od koronavirusa - raspoloživi prostor u zgradama dve tamošnje bolnice pretvoren je u odjeljenja za lečenje oboljelih od koronavirusa.

U nedavnom intervjuu za "Vašington post", direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorio je da bi jesenji talas koronavirusa mogao predstavljati veći problem od sadašnjeg, zbog toga što će se pojaviti istovremeno sa epidemijom običnog gripa.

U izjavi za "Tajms", Robin Šatok, profesor na londonskom "Imperijal kolezdžu", izjavio je da nije poznato da li koronavirus ima sezonski karakter, ali da se može očekivati da broj slučajeva kovida 19 ponovo poraste pošto počne normalizacija životnih prilika.

I epidemije gripa u prošlosti su se pojavljivale u više talasa, a najočigledniji primer je pandemija španske groznice, čiji su naknadni udari bili smrtonosniji od prvog, a ukupan broj žrtava premašio je 50 miliona ljudi.

Jedan od novijih primera je pandemija podtipa gripa A, poznatijeg kao H1N1, iz 2009, koja je počela u aprilu te godine, a potom se najesen ponovo pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama i u umjerenom klimatskom pojasu na severnoj hemisferi.

Preporučujemo za Vas