iza ublažavanja kazni stoji princ Mohamed bin Salman

Saudijska Arabija ukinula smrtnu kaznu za maloljetnike

Alavad je najavio da će "biti novih reformi" i dodao da dvije najnovije odluke o ublažavanju kazni odražavaju "kako Saudijska Arabija nastavlja s realizacijom ključnih reformi u oblasti ljudskih prava, čak i u vrijeme teškoća izazvanih pandemijom koronavirusa"
1747 pregleda 3 komentar(a)
Muhamed bin Salman, Foto: BETA/AP
Muhamed bin Salman, Foto: BETA/AP

Kralj Saudijske Arabije Salman naredio je ukidanje smrtne kazne za maljoletne osobe, izjavio je danas visoki saudijski zvaničnik.

Ta odluka uslijedila je pošto je Vrhovni sud Saudijske Arabije nedavno naredio ukidanje kazne bičevanjem i njenu zamjenu novčanom ili kaznom zatvora ili društveno korisnim radom.

Predsjednik Komisije Vlade Saudijske Arabije za ljudska prava Avad Alavad potvrdio je odluku o ukidanju smrtne kazne za maljoletna lica, navodeći da ona pomaže uspostavljanju "modernijeg kriivičnog zakonodavstva" i "pokazuje posvećenost Rijada nastavku sprovođenja ključnih reformi".

Alavad je najavio da će "biti novih reformi" i dodao da dvije najnovije odluke o ublažavanju kazni odražavaju "kako Saudijska Arabija nastavlja s realizacijom ključnih reformi u oblasti ljudskih prava, čak i u vrijeme teškoća izazvanih pandemijom koronavirusa".

Zahvaljujući najnovijoj naredbi kralja Salmana, smrtnu kaznu će izbjeći najmanje šest muškaraca iz manjinske šiitske zajednice, osuđenih za zločine počinjene kada su imali manje od 18 godina.

Naredbom kralja Salmana s kraja 2018. godine, desetogodišnja zatvorska kazna propisana je kao maksimalna za maljoletne osobe, osim za zločine za koje je predviđena smrtna kazna.

Od sada će desetogodišnja zatvorska kazna biti maksimalna za sva djela počinjena od maloletnih lica.

Međunarodne organizacije, među kojima su Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč, dugo pozivaju Rijad da ukine smrtnu kaznu, naročito za maloljetne osobe.

Smatra se da iza ublažavanja kazni stoji sin kralja Salmana i nasljednik prestola, princ Mohamed bin Salman, koji se vidi i kao ključna osoba za udaljavanje od vahabizma, ultrakonzervativne interpretacije islama kojoj su i dalje privrženi mnogi Saudijci.

Mohamed bin Salman teži modernizaciji zemlje, privlačenju stranih investicija i poboljšanju reputacija Saudijske Arabije u svijetu.

S druge strane, smatra se odgovornim za obračun saudijskih vlasti s liberalima, aktivistima za prava žena, piscima i reformistima. Iz svijeta je oštro kritikovan zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj 2018. godine izvršeno od agenata koji su radili za njega.

Preporučujemo za Vas