"KORONAVIRUS GLOBALNO ODGOVOR"

Svjetski lideri obećali milijarde eura za vakcinu protiv koronavirusa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je cilj da se prikupi 7,5 milijardi eura, što bi predstavljalo početak pomoći za pronalaženje vakcine ostale alate za borbu protiv virusa
1442 pregleda 1 komentar(a)
Makron tokom konferencije, Foto: Gonzalo Fuentes/AP/Beta
Makron tokom konferencije, Foto: Gonzalo Fuentes/AP/Beta
Ažurirano: 04.05.2020. 20:03h

Svjetski lideri danas su na međunarodnoj onlajn konferenciji "Koronavirus globalni odgovor" (Coronavirus Globale Response) o pandemiji koronavirusa obećali donaciju od nekoliko milijardi eura za pomoć istraživanjima za pronalazak vakcine, ali su naveli da je to samo početak napora u daljoj borbi protiv pandemije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je cilj da se prikupi 7,5 milijardi eura, što bi predstavljalo početak pomoći za pronalaženje vakcine ostale alate za borbu protiv virusa.

"Da bismo došli do svih, svuda, vjerovatno nam treba pet puta veći iznos", rekao je on.

Na donatorskoj konferenciji danas je obećano nešto više od 5,4 milijarde eura, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins zvanično je registrovano oko 3,5 miliona slučajeva zaraze i više od 247.000 umrlih od COVID19.

Međutim zbog niske stope testiranja i vođenja statistike samo umrlih u bolnicama, pretpostavlja se da su brojevi mnogo veći.

Ove nedelje širom Evrope počelo je ublažavanje mjera koje su uvedene za sprečavanje širenja zaraze, uz oprez da ne dođe do drugog talasa zaraze.

Međutim, život će potpuno moći da se vrati u normalu tek kada bude otkrivena vakcina.

"Realnost je da ćemo morati da naučimo da živimo s virusom sve dok i ako ne razvijemo vakcinu", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najavila da će izvršna vlast EU izdvojiti milijardu eura, ali da će biti potrebno mnogo više "za ovaj maraton".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je takođe upozorio da je "trka sa vremenom u toku", a u ime Francuske obećao je donaciju 500 miliona eura.

Pored mnogih evropskih lidera, razgovoru su prisustvovali šefovi država i vlada Australije, Kanade, Izraela, Japana, Jordana, Južne Afrike i Turske, kao i kineski ambasador za EU.

SAD i Rusija nisu prisustvovale.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da "trka za otkrivanje vakcine protiv ovog virusa nije takmičenje među državama, već najhitnije zajedničko nastojanje".

Među većim donatorima, Japan je obećao više od 800 miliona dolara, dok je Njemačka ponudila 525 miliona eura. Italija i Španija, koje su među najpogođenijima u Evropi, ponudile su po više od 100 miliona eura. Holandija i Izrael su obećale 192 miliona eura, odnosno 60 miliona dolara.

Srbija će na poziv Evropske unije izdvojiti dva miliona eura donacije za borbu protiv koronavirusa, saopštila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Za Srbiju je čast da učestvuje u naporima da se utre put inovacijama, javnom zdravlju i boljoj budućnosti za sve", navela je premijerka.

Oko 100 istraživačkih grupa sprovodi istraživanja za pronalazak vakcine.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije sa ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije korona virusa, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju.

Preporučujemo za Vas