Premijerka Škotske smatra da brojevi pokazuju da virus nije pod kontrolom, raste brzoj zaraženih u Rusiji

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo osam osoba, a 324 je inficirano
5838 pregleda 1 komentar(a)
Medicinski radnici ispred bolnice u St Petersburgu, Foto: AP
Medicinski radnici ispred bolnice u St Petersburgu, Foto: AP
Ažurirano: 05.05.2020. 22:01h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo osam osoba, a 324 je inficirano.

Američki tajni izvještaj
Isto tako, niko u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nije bio upoznat s događanjima u Kini u vrijeme početka pandemije Kina je navodno lagala o epidemiji ne bi li pokupovala zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu prije nego što su one postale najtraženija roba. Tako barem tvrdi američki tajno izvešjetaj koje je objavio njmački tabloid Bild.
Vijesti.me | Sourcefabric
Više od 70 odsto novozaraženih slučajeva otkrivenih u Španiji tokom protekla 24 sata su zdravstveni radnici, saopštilo je danas špansko Ministarstvo zdravlja.
S obzirom na to da epidemija koronavirusa opada nakon vrhunca koji je zabilježen prije više od mjesec, Španija je počela da ublažava restriktivne mjere.
Najnoviji podaci potvrđuju trend posljednjih sedmica koji pokazuje da je najviše novozaraženih među zdravstvenim radnicima.
Dogovorili se da budu u kontaktu
"Lideri su se informisali o mjerama preduzetim za borbu protiv virusa i posljedicama" Predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom o situaciji nastaloj zbog pandemije, saopštila je služba Kremlja. "Lideri su se informisali o mjerama preduzetim za borbu protiv virusa i posljedicama.
Vijesti.me | Sourcefabric
Radiće ubrzanim tempom
"Pregovaraćemo ubrzanim tempom. Sporazum o slobodnoj trgovini će doprinijeti dugoročnom zdravlju obje privrede što je od vitalnog značaja u oporavku od posljedica covida-19" SAD i Velika Britanija započeli su prvu rundu pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, a njihovi predstavnici obvezali su se da će raditi ubrzanim tempom na daljinu kako bi postigli dogovor koji će značajno povećati trgovinu i ulaganja, piše Hina.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Sjevernoj Makedoniji je sa respiratora danas skinut prvi pacijent sa koronavirusom, 37-godišnjak koji se liječi u skopskoj Bolnici "8. septembar".
Direktor te bolnice Hristijan Kostov je rekao da je taj pacijent prije tri sedmice primljen u teškom stanju, a da sada sam diše i njegovo stanje je stabilno.
Prema riječima Kostova, taj pacijent je "pet, šest dana primao ozonsku terapiju i da mu daju anatibiotike i antinflamantorne lijekove".
Dirketor Gradske opšte bolnice "8. septembar" je istakao da je neohodno 24 do 48 sati da bi bili potpuno sigurni da pacijentu ne treba respiratorna mašina.
"Organizmu treba vrijeme. Mi probamo. Ako mu padne saturacija (kiseonika u krvi) možda ponovo da ga stavimo na respirator. Mora da mu se da vrijeme", rekao je direktor Kostov agenciji MIA.
Novi podaci
U Italiji je koronavirusom zaraženo ukupno 213.013 osoba U Italiji je zabilježeno 1.075 novih slučajeva koronavirusa, najmanje u protekla dva mjeseca, ali je broj smrtnih slučajeva porastao za oko 40 u protekla 24 sata. Kako navodi Agencija za civilnu zaštitu, 236 osoba je preminulo od posljedica zaraze kovidom 19 u protekla 24 sata, dok je dan ranije taj broj iznosio 195.
Vijesti.me | Sourcefabric
Najava američkog predsjednika
Prvi slučajevi virusa povezuju se sa pijacom u Vuhanu, međutim šef američke nacionalne obavještajne agencije odbacio je teoriju zavjere da je virus napravljen kao biološko oružje Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će objaviti detalje kojima će potkrepiti teoriju da je virus Kovid-19 pušten iz laboratorije u Vuhanu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Policijski čas u bosansko-hercegovačkom entitu Republika Srpska sutra, u srijedu, počeće u 15.00 časova i trajati do 05.00 u četvrtak.
To je izjavio je premijer RS Radovan Višković poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.
Produženi policijski čas sjutra se uvodi zbog slave Đurđevdana, popularne u RS.
Višković je naveo da će od četvrtka, 7. maja, policijski čas, umjesto u 20.00 časova, počinjati u 22.00 časa i trajati do 05.00 sati.
"Za starije od 65 godina donijeta je odluka da im se dozvoli kretanje od 7 ujutru do 13 časova svim danima, da mogu izlaziti i obavljati svoje potrebe", kazao je on.
Po preporuci struke, rekao je Višković, donijeta je odluka da se od sjutra ukine obaveza nošenja rukavica napolju, ali nošenje rukavica je obavezno u zatvorenom prostoru.
Na pitanje zašto se popuštaju mjere kada broj zaraženih raste, premijer RS je rekao da je urađena analiza, te da je na sve mjere Štaba struka dala saglasnost .
"Prethodnih par dana bio je određeni skok (broja) oboljelih, ali danas je (to) već znatno manje", istakao je Višković i dodao da su obavljene "preventivne trijaže u ustanovama za koje smo smatrali da su potencijalno zanimljive".
Naveo je da je za smještaj pozitivnih na koronavirus stavljen na raspolaganje Đački dom u Doboju gdje je porastao je broj zaraženih koronavirusom. U taj dom biće smješteni oni koju su pozitivni, a nemaju značajne tegobe.
Prvi talas nije uslovio porast broja zaraženih
Sve prodavnice, frizerski saloni i saloni za njegu ljepote počeli su da rade u novom koraku ka potpunom otvaranju Rudi Anšober, austrijski ministar zdravlja rekao je da prvi talas ublažavanja mjera od prije tri nedjelje nije uslovio porast rasta zaraženih. Hiljade malih radnji, gvožđara i cvećara ponovo je otvoreno 14.
Vijesti.me | Sourcefabric
Dvije nedelje nultih infekcija
Hongkong je počeo da se otvara i popušta mjere krajem februara, kada ga pogodio drugi talas novog koronavirusa. Nakon drugog perioda manjeg broja slučajeva, broj novozaraženih je dramatično porastao, što je učinilo da se uvede niz novih strogih ograničenja, prenosi CNN. Čini se da je taj drugi talas uveliko prošao.
Vijesti.me | Sourcefabric
Premijerka Škotske Nikola Stardžon poručila je da sa novih 44 slučajeva zaraze i 1.620 umrlih od početka pandemije gotovo sigurna da neće biti značajnog ublažavanja restriktivnih mjera.
Prema njenim riječima, 26.000 inficiranih u Škotskoj je "prevelik broj" da bi se smatralo da je da je virus pod kontrolom.
Vlasti razmataju da omoguće ljudima da češće izlaze iz svojih domova ali samo u okviru svojih lokalnih zajednica, navela je Stardžonova.
Kaže da svi dokazi pokazuju da virus nije vještački stvoren
"Ne mislim da postoji šansa da virus jednostavno nestane", rekao je Doktor Entoni Fauči postao je zaštitno lice Amerike u odgovoru na Covid-19 i kaže da svi dokazi pokazuju da virus nije vještački stvoren. On je u velikom intervjuu za National Geographic rekao da je zabrinut zbog drugog talasa, kada će zemlja biti na novom ispitu, posebno ako ne zaustavi stopu zaraze do ljeta, prenosi Nedeljnik.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kazao da bitka još nije dobijena
Makron je savjetovao građane Francuske da ne planiraju odmor u inostranstvu Francuski predsjednik Emanuel Makron smatra da je prerano da se razmišlja o ljetnjim odmorima. Makron je savjetovao građane Francuske da ne planiraju odmor u inostranstvu. Bitka još nije dobijena, epidemije je samo usporena.
Vijesti.me | Sourcefabric
Sjevernoj Makedoniji je umro još jedan pacijent sa Kovidom-19 i broj žrtava te bolesti je danas dostigao 86, dok je broj izliječenih prešao 1.000, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.
On je na Fejsbuku precizirao da je registrovan 21 novi pacijent koji je ozdravio od koronavirusa i istakao da je do sada izliječeno ukupno 1.013 zaraženih građana.
U prethodna 24 sata urađeno 185 testiranja i potvrđeno osam novih slučajeva, pa je broj dijagnostikovanih od početka epidemije 1.526, od čega je 427 aktivno, napisao je ministar Filipče (facebook.com/filipce.venko).
Više nego juče
Španija je jedna od najgore pogođenih zemalja na svijetu koronavirusom U Španiji je od koronavirusa juče preminulo 185 osoba, saopštilo je danas špansko Ministarstvo zdravlja. To je nešto više u odnosu na 164 preminula, koliko ih je bilo 3. i 4. maja, kada je bilo najmanje smrtnih slučajeva u proteklih mjesec i po.
Vijesti.me | Sourcefabric
Više od 32.000 ljudi u Velikoj Britaniji preminulo je od koronavirusa, što je najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi, pokazuju današnji podaci.

Prema navodima Kancelarije za nacionalnu statistiku, 29.648 osoba je preminulo od 24. aprila u Engleskoj i Velsu od kovid-19, prenio je Rojters.

Kada se tome priključe podaci o preminulima u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj broj preminulih iznosi 32.313.

U Rusiji je u posljednja 24 sata registrovano više od 10.000 novih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Ukupno je u Rusiji oboljelo 155.370 ljudi, saopštio je krizni centar za borbu protiv korona virusa.

Tokom posljednjeg dana preminulo je još 96 ljudi, ukupan broj žrtava virusa kovid19 je 1.451. U potpunosti se oporavilo skoro 20.000 pacijenata.

Optužbe da su vlasti austrijske pokrajine Tirol, nakon ustanovljenih prvih zaraza koronavirusom u Išglu prekasno reagovale, potvrđene su mejlovima iz Islanda.

U tim mejlovima, koji su dospjeli u javnost, još 5. marta se navode konkretni hoteli u kojima su odsjeli turisti iz Islanda koji su oboljeli od koronavirusa.

Bečki magazin "Profil" navodi da su islandske vlasti informisale Ministarstvo zdravlja Austrije ne samo o pozitivnim testovima njihovih povratnika sa skijaškog odmora, već i par sati kasnije o hotelima u kojima su bili smješteni oboljeli.

Bonus video: