Riker: Kina i Rusija dezinformacijama ugrožavaju globalnu bezbjednost

Riker je, govoreći o uticaju Rusije i Kine na prostoru Zapadnog Balkana, rekao da su SAD primijetile i prije pandemije da te dvije zemlje širenjem dezinformacija pokušavaju da šire uticaj
801 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju ocijenio je da Kina i Rusija dezinformacijama pokušavaju da ugroze globalnu bezbednost.

Filip Riker je tokom telekonferencije održane u srijedu o globalnoj saradnji, širenju dezinformacija i pandemiji novog koronavirusa rekao da te dve zemlje pri tome odvlače pažnju od traženja rješenja za pandemiju.

Riker je, govoreći o uticaju Rusije i Kine na prostoru Zapadnog Balkana, rekao da su SAD primijetile i prije pandemije da te dvije zemlje širenjem dezinformacija pokušavaju da šire uticaj.

Specijalna izaslanica i koordinator Centra za globalnu koordinaciju Lea Gabrijel smatra da se ruska propaganda širi u sredinama gdje ne postoje pune informacije i gdje vlada polovično znanje i što olakšava nametanje iskrivljene interpretacije stvarnog stanja.

Kada se radi o Kini, Gabrijel kaže da je zadatak kineske propagande da ubijedi svijet da pandemija uopšte nije stigla iz Kine, čime se promoviše lažna teorija američke zavjere protiv Kine, odnosno da je virus unesen u Kinu prilikom posjete američkih vojnika Vuhanu prošle jeseni.

"Namjera je, očigledno, nanošenje štete američkom ugledu širom svijeta", rekla je ona.

Bonus video: