Sirijske vlasti ponovo odložile parlamentarne izbore zbog pandemije

Sirijske vlasti su u martu uvele mjere protiv širenja zaraze, a te mjere su počele da se ublažavaju u zemlji koja je razorena u devetogodišnjem ratu
240 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Foto: AP
Sirija, Foto: AP

Sirijske vlasti saopštile su danas da ponovo odlažu parlamentarne izbore u okviru borbe protiv koronavirusa.

"U okviru mjera predostrožnosti u borbi protiv koronavirusa", predsjednik Sirije Bašar el Asad je izdao ukaz o odlaganju parlamentarnih izbora za 19. jul, saopštio je Asadov kabinet.

Sirijske vlasti su u martu odložile izbore za 20. maj. Glasanje je prvobitno bilo zakazano za 13. april.

U zonama pod kontrolom vlasti registrovane su 44 osobe zaražene koronavirusom od kojih su tri preminule. Na sjeveroistoku Sirije, pretežno pod kontrolom kurdskih snaga, prijavljene su tri zaražene osobe, od kojih je jedna umrla.

Sirijske vlasti su u martu uvele mjere protiv širenja zaraze, a te mjere su počele da se ublažavaju u zemlji koja je razorena u devetogodišnjem ratu.

Policijski čas je i dalje na snazi, a prošle nedelje su otvorene pijace tokom dana kao i prigradski prevoz.

Krajem maja će ponovo biti otvoreni fakulteti i instituti, a džamije će biti otvorene od narednog petka, ali samo za molitve tog dana.

Izbori u julu su treći izbori koji se organizuju od početka rata 2011. godine u Siriji.

Vlasti su uz pomoć ruskih i iranskih saveznika, povratile kontrolu nad više od 70 odsto teritorije. Neka područja, kao što je provinciji Idlib, i dalje su u rukama pobunjenika i džihadista.

U tom ratu je stradalo više od 380.000 ljudi.

Bonus video: