Fauči u djelimičnom karantinu zbog kontakta sa zaraženim iz Bijele kuće

Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i jedno od najistaknutijih lica štaba za koronavirus američkog predsjednika Donalda Trampa
1574 pregleda 0 komentar(a)
Entoni Fauči, Foto: AP
Entoni Fauči, Foto: AP

Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči odlazi u "modifikovan karantin" zbog kontakta s članom osoblja Bijele kuće koji je pozitivan na koronavirus.

Fauči je negativan na covid-19 i bio je u kontaktu "niskog rizika" sa zaposlenim iz Bijele kuće. Nije bio u njegovoj neposrednoj blizini u vrijeme zaraze koronavirusom, navodi CNN.

Fauči je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i jedno od najistaknutijih lica štaba za koronavirus američkog predsjednika Donalda Trampa.

Radiće od kuće dvije sedmice i za to vrijeme stalno će nositi masku. Smije da odlazi u svoju kancelariju, ali samo kad tamo nema nikoga.

Zaposleni iz Bijele kuće s kojim je Fauči bio u kontaktu nije identifikovan.

Bijela kuća u četvrtak je objavila da je njen zaposleni pozitivan na koronavirus, a Tramp negativan i dobrog zdravlja.

Tramp je rekao da je imao malo kontakta sa zaraženim.

U petak je potvrđen koronavirus sobaru američkog potpredsjednika Majka Pensa, kao i Kejti Miler, Pensovoj portparolki, ujedno i supruzi Trampovog savjetnika Stivena Milera, prenosi agencija Hina.

Direktor američke agencije za ljekove (FDA), 60-godišnji Stiven Han bio je u kontaktu s Miler, piše Politiko. Zato će provesti nekoliko sedmica u samoizolaciji, rekao je u petak portparol FDA za Reuters.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 68-godišnji Robert Redfild "radiće na daljinu sledeće dvije sedmice" nakon "kontakta niskog rizika" sa zaraženim u Bijeloj kući, objavio je Washington Post.

Sva trojica zvaničnika treba u utorak da svjedoče u odboru Senata koji prati mjere saveznih država o ponovnom otvaranju firmi i škola zatvorenih u borbi protiv širenja virusa.

Bonus video: