JEDNA OSOBA UHAPŠENA

Epidemija koronavirusa slabi: Sukobi policije i prodemokratskih demonstranata u Hongkongu

Skupovi u autonomoj kineskoj teritoriji izražavaju želju prodemokratskog tabora da oživi prošlogodišnje masovne, mada i nasilne demonstarcije protiv hongkonške vlade koja ima podršku Pekinga
961 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Hongkonga, Foto: AP
Detalj iz Hongkonga, Foto: AP

Policija Hongkonga se danas sukobila s prodemokratskim demonstrantima koji su se okupili po tržnim centrima, pošto im nije data dozvola za šetnju povodom Dana majki koji se u zapadnom svijetu obilježava danas.

Lokalni mediji navode da je jedna osoba uhapšena.

Takvi skupovi u toj autonomoj kineskoj teritoriji izražavaju želju prodemokratskog tabora da oživi prošlogodišnje masovne, mada i nasilne demonstarcije protiv hongkonške vlade koja ima podršku Pekinga.

Višemjesečni protesti, započeti u junu 2019. godine, paralisali su važne aktivnosti Hongkonga, uz sukobe policije i demonstranata i hapšenje hiljada uglavnom mladih ljudi.

Usljed slabljenja epidemije koronavirusa, više ljudi se odazvalo pozivima na današnju akciju, iako u znatno manjem broju u odnosu na prošlogodišnje proteste stotina hiljada ljudi.

Protesti su lane izbili početkom juna, zbog u međuvremenu povučenog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Honkonžana Pekingu.

Demonstracije su prerasle u masovni protestni pokret protiv lokalne vlasti Hongkonga i vlasti Pekinga, i u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. godine, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Preporučujemo za Vas