Avio-prevoz: 'Emirejts' očekuje normalizaciju kroz bar 18 meseci

Ta kompanija je letove obustavila 22. marta, a dvije nedelje kasnije nastavila neke od njih
1283 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od aviona avio-kompanije Emirates na aerodromu u Dubaiu, Foto: Adam Schreck/AP/Beta
Jedan od aviona avio-kompanije Emirates na aerodromu u Dubaiu, Foto: Adam Schreck/AP/Beta

Kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Emirejts", jena od vodećih u svIJetu, danas je objavila da će joj biti potrebno bar 18 mjeseci da se potražnja za putovanjima vrati na "blisku normalnom".

Ta kompanija iz Dubaija, najveća na Bliskom Istoku, objavila je 1,1 milijardi dirhama (288 miliona dolara) neto dobiti tokom fiskalne godine koja se završila u martu, dok je u dolarima prethodne godine imala dobit od u poređenju sa 237 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

To je bila 32. uzastopna godina dobiti za kompaniju "Emirejts" koja upravlja flotom od 115 aviona "Airbus A-380" i 155 "Boeing-777s".

Ta kompanija je letove obustavila 22. marta, a dvije nedelje kasnije nastavila neke od njih.

Predsjednik i direktor "Emirejtsa", šeik Ahmed ben Said Al-Maktum rekao je "pandemija zbrisala svijet, izazivajući ogroman nagli pad potražnje za međunarodnim avionskim putovanjem, jer su zemlje zatvorile svoje granice i nametnule stroga ograničenja putovanja".

"Predviđamo da će proći najmanje 18 meseci prije no što se potražnja za putovanjem vrati na blisku normalnoj", izjavio je on.

Ta kompanija je saopštila da je prevezla 56,2 miliona putnika u proploj fiskalnoj godini, što je četiri odsto manje nego u prethodnoj, a prevoz tereta je opao za 10 odsto, na 2,4 miliona tona.

Vlada Dubaija, čija se ekonomija uveliko oslanja na avio-prevoz i turizam, rekla je prošlog mjeseca da će uložiti kapital u "Emirejts" da bi se ta kompanija lakše izborila sa prevazilaženjem posljedica pandemije.

Bonus video: