Navaro: Kina je nanijela neizmjernu štetu svijetu, treba joj ispostaviti račun

"Snažno vjerujem, i mislim da Amerikanci snažno vjeruju, da je Kina nanijela milijarde dolara štete ovoj zemlji te da mora postojati neki vid kompenzacije štete", rekao je Navaro
7685 pregleda 1 komentar(a)
Piter Navaro, Foto: Beta/AP
Piter Navaro, Foto: Beta/AP

Glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa, Piter Navaro smatra da bi Kina trebalo da plati kompenzaciju za štetu uzrokovanu koronavirusom okrivljujući Peking za pandemiju, prenosi Hina.

"Račun bi trebalo ispostaviti Kini. Nanijeli su neizmjernu štetu svijetu koja još uvijek traje", rekao je Navaro.

Navaro, nekada profesor i poznati savjetnik za kineska pitanja, kasnije je ponovio svoju tvrdnju u drugom intervjuu za Fox News te insistirao da Vašington vrati nabavne lance u SAD.

"Snažno vjerujem, i mislim da Amerikanci snažno vjeruju, da je Kina nanijela milijarde dolara štete ovoj zemlji te da mora postojati neki vid kompenzacije štete", rekao je.

Tenzije između SAD-a i Kine loše su uticale na tržišta dok raste zabrinutost da bi trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije mogao nanijeti štetu oporavku od koronavirus.

U SAD-u su već podignute tužbe protiv Kine, gdje se virus najprije pojavio.

Uprkos zabrinutosti u SAD-u po pitanju kineskog postupanja u inicijalnim fazama zaraze, demokrate su žestoko kritikovale način na koji se Tramp nosio s krizom u SAD-u, gdje je najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu.

Državni sekretar Majk Pompeo prošle nedjelje je optužio Kinu da je odgovorna za stotine hiljada smrti i ekonomski pad te se drži teorije da je virus nastao u laboratoriji uprkos nedostatku dokaza.

Bonus video: