Bolsonaro negirao da je prijetio policiji

Bolsonaro, članovi njegove porodice i prijatelji imaju značajne poslovne interese u Riju, napominje AP
313 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: AP, AP, AP
Bolsonaro, Foto: AP, AP, AP

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro negirao je da je na sjednici vlade pokušao da zaštiti članove svoje porodice i prijatelje od istraga federalne policije.

Nekoliko sati prije Bolsonarovog demantija, tužioci, istražitelji, advokati i vladini zvaničnici pregledali su dvočasovni video-snimak, a nakon što je bivši ministar pravde Serđo Moro u aprilu optužio Bolsonara da je na sastanku kabineta pokušao da se miješa u istrage federalne policije u Riu.

Bolsonaro, članovi njegove porodice i prijatelji imaju značajne poslovne interese u Riju, napominje AP.

Moro, koga mnogi Brazilci smatraju herojem u borbi protiv korupcije, rekao je istražiteljima da mu je Bolsonaro na sastanku vlade prijetio smjenom ako ne smijeni čelnike federalne policije i u policijskoj službi u Riju.

I dok Bolsonaro tvrdi da video-snimak ne dokazuje optužbe, Moroov advokat Rodrigo Sančes Rios snimak koji je pogledao dokazuje tvrdnje njegovog klijenta.

Razvoj događaja u ovoj situaciji je važan zato što Bolsonaro pokušava da izbjegne optužbe za loše ponašanje koje bi mogle da dovedu do njegove suspenzije zbog suđenja pred Ustavnim sudom ili impičmentom u Kongresu, ocjenjuje AP.

Poslije objavljivanja video-snimka Bolsonaro je novinarima rekao da nikad nije želio da implicira da planira da se miješa u policijske istrage, već da je zabrinut za sigurnost svoje porodice u Riju.

"Sigurnost moje porodice je jedna stvar. Ne brinem i nijesam nikad brinuo zbog federalne policije. Ona nikad nije istraživala nekog iz moje porodice, toga nema u video-snimku", rekao je Bolsonaro.

Generalni tužilac će odlučiti da li će predsjednik biti optužen za opstrukciju pravde i zloupotrebu položaja.

Bonus video: