Tramp: Pozvaću Kim Džong Una u SAD ako samit protekne dobro

Na zajedničkoj konferenciji za medije poslije razgovora s japanskim premijerom Šinzom Abeom u Bijeloj kući, Tramp je rekao i da je "potpuno spreman" da napusti sastanak s Kimom 12. juna u Singapuru ako stvari ne krenu dobro, prenosi Asošiejted pres
3 komentar(a)
Šinzo Abe, Donald Tramp, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2018. 20:25h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da će "sigurno" pozvati sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una da posjeti SAD ako njihov istorijski samit protekne dobro.

Na zajedničkoj konferenciji za medije poslije razgovora s japanskim premijerom Šinzom Abeom u Bijeloj kući, Tramp je rekao i da je "potpuno spreman" da napusti sastanak s Kimom 12. juna u Singapuru ako stvari ne krenu dobro, prenosi Asošiejted pres.

Tramp je naveo da vjeruje da je Kim spreman da učini nešto veliko za svoju zemlju, porodicu i sebe i dodao da bi lidera Sjeverne Koreje prije pozvao u Bijelu kuću nego na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi.

Predsjednik SAD je rekao i da je "veoma dobro pripremljen" za istorijski samit sa Kim Džong Unom, ali da ishod tog sastanka manje zavisi od pripreme nego od "stava i spremnosti da se stvari riješe".

"Oni moraju da sprovedu denuklearizaciju. Ako ne sprovedu denuklearizaciju, to neće biti prihvatljivo. I mi ne možemo da im ukinemo sankcije", rekao je Tramp za Sjevernu Koreju.

Abe je tražio današnji sastanak s Trampom da bi ukazao na zabrinutosti Japana u vezi s tim samitom.

Tramp je naveo da će pregovori s Kimom označiti početak procesa nalaženja rješenja za nuklearno pitanje za koje, kako je naveo, jedan sastanak neće biti dovoljan.

Upitan koliko je dana spreman da razgovara s Kimom, Tramp je kazao "jedan, dva, tri, zavisi šta se bude dešavalo".

Tramp je dodao da će odmah znati da li Kim ozbiljno pristupa američkim zahtjevima.

"Mislim da ne treba da se mnogo pripremam. Važniji je stav. Važnija je spremnost da se stvari riješe", kazao je američki predsjednik.

Naveo je da s Kimom neće igrati golf, kao i da nekadašnja zvijezda američke košarke Denis Rodman, čest posjetilac Pjongjanga, neće prisustvovati samitu.

Bonus video: