uključujući petogodišnje dijete

Libija: Najmanje sedam mrtvih u bombardovanju skloništa za raseljene u Tripoliju, među njima i petogodišnje dijete

To je najnoviji napad na civile u borbama za Tripoli između snaga komandanta Halife Haftara koje kontrolišu istok Libije i brojnih jedinica labavo povezanih s međunarodno priznatom, ali slabom vladom u Tripoliju
399 pregleda 1 komentar(a)
Tripoli, Libija, Foto: Hassan Ammar/AP
Tripoli, Libija, Foto: Hassan Ammar/AP

Najmanje sedam osoba je poginulo u Libiji, uključujući petogodišnje dijete, kada su bombe pogodile sklonište za raseljene ljude u Tripoliju, saopštile su vlasti danas.

U sinoćnjem bombardovanju skloništa ranjeno je 17 ljudi, uključujući 52-godišnjeg migranta iz Bangladeša, oca smrtno stradalog petogodišnjeg djeteta.

To je najnoviji napad na civile u borbama za Tripoli između snaga komandanta Halife Haftara koje kontrolišu istok Libije i brojnih jedinica labavo povezanih s međunarodno priznatom, ali slabom vladom u Tripoliju.

Požar je izbio u djelovima skloništa u kojem su ljudi raseljeni uslijed ranijih sukoba u Tripoliju.

Vlasti nisu navele koja strana je odgovorna za bombardovanje.

Haftarove snage su u aprilu prošle godine pokrenule ofanzivu na Tripoli. Borbe su intenzivirane prethodnih nedjelja, pošto su druge države koje pomažu sukobljene strane povećale vojnu podršku.

Francuska, Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge arapske države podržavaju Haftara, dok snage koje ratuju na strani vlade u Tripoliju imaju pomoć od Turske, Italije i Katara.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je tokom pobune zbačen i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Zemlja je od tada podeljena između sukobljenih vlada na istoku i zapadu zemlje.