UN: Jemen očekuje katastrofalno stanje s hranom zbog koronavirusa, milioni će biti gladni...

Jemen je uz Siriju i Sudan jedna od najranjivijih zemalja u pogledu sigurnosti hrane. Od 28 milijuna stanovnika Jemena, njih oko 15,9 miliona spada u kategoriju koja teško dolazi do hrane.
332 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Jemena (Ilustracija), Foto: BETA/AP, BETA/AP
Detalj iz Jemena (Ilustracija), Foto: BETA/AP, BETA/AP

Jemen, već gurnut na rub gladi zbog petogodišnjeg rata, mogao bi se zbog pandemije koronavirusa i smanjenog dotoka novca od svojih državljana iz zemalja Zaliva suočiti s katastrofalnom situacijom s hranom, upozorila je u ponedjeljak UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), a prenosi Hina.

Sukob između koalicijskih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom i pokretom Huti koji ima potporu Irana prouzročio je, tvrdi UN, najveću humanitarnu krizu na svijetu.

Oko 80 posto stanovništva Jemena zavisi od međunarodne pomoći, a milioni su suočeni s glađu.

"Zdravstveni sistem je već uveliko opterećen i ako se kovid-19 nastavi širiti, biće pred kolapsom, a pandemija će takođe ugroziti kretanje roba i ljudi", rekao je Abdelsalam Ould Ahmed, pomoćnik glavnog direktora FAO-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Ako se ostvare elementi najcrnjeg scenarija, nastavio je, stanje bi moglo dostići razmjere katastrofe.

Polovina stanovništva teško dolazi do hrane

Jemen je uz Siriju i Sudan jedna od najranjivijih zemalja u pogledu sigurnosti hrane. Od 28 milijuna stanovnika Jemena, njih oko 15,9 miliona spada u kategoriju koja teško dolazi do hrane.

Sjedinjene Američke Države su 6. maja objavile da će za Jemen preko Svjetskog programa za hranu (WFP) izdvojiti 225 miliona dolara, uključujući i za operacije na sjeveru zemlje.

WFP je saopštio da će prepoloviti dostavu pomoći područjima pod kontrolom Hutija, optužujući tu proiransku skupinu za ometanje dostave pomoći.

Jemen, najsiromašnija zemlja na Arabijskom poluostrvu, takođe će biti pogođena smanjenjem doznaka od Jemenaca koji rade u zemljama Persijskog zaliva. Količina novca koja je tako ušla u zemlju 2019. godine iznosila je 3,8 milijardi dolara.

Međunarodno priznata vlada Jemena izvijestila je da je na područjima pod njenom kontrolom zabilježeno 128 slučajeva kovida-19, a do sada je od te bolesti umrlo 20 ljudi.

Huti, koji kontrolišu većinu urbanih središta, izvijestili su o četvoro oboljelih i jednoj umrloj osobi, no Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da virus u Jemenu neopaženo cirkuliše.

Bonus video: