Transatlantsko partnerstvo gubi podršku u Njemačkoj

Njemci, njih 36 odsto, smatra da su bliske veze sa Kinom bitnije od odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama
624 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

U okviru korona pandemije SAD dramatično gube na imidžu u Njemačkoj: 73 odsto Njemaca kaže da se njihovo mišljenje o Americi zbog aktuelne krize pogoršalo. Samo pola od ovog broja, 36 odsto, gleda Kinu zbog korone kritičnije.

A čak 25 odsto Njemaca kaže da je glede pandemije korone steklo novu pozitivnu sliku o Kini. Istovremeno, 71 odsto Njemaca smatra da je transparentnija politika kineske vlade mogla da doprinese ublažavanju ili čak sprečavanju pandemije. To su rezultati reprezentativne ankete koju je za Fondaciju Koerber u aprilu 2020. sprovela agencija "Kantar Public".

Kina profitira u javnom mišljenju u Njemačkoj u vezi pandemije

Ove dinamike odaju pomjeranje poštovanja Njemaca u korist Pekinga: dok još samo 37 odsto Njemaca daje prednost bliskim odnosima sa SAD, 36% smatra bitnijim bliske veze sa Kinom bitnijim. U septembru je odgovor na ovo pitanje glasio 50 odsto za SAD - 24 odsto za Kinu.

"Nepovjerenje Njemaca prema SAD raste - što je zabrinjavajući trend, nad kojim bi trebalo da se zamisle donosioci političkih odluka na obje strane Atlantika”, komentariše rezultate ankete Nora Mueller, direktorica za Internacionalu Politiku u Fondaciji Koerber.

Sa druge strane Atlantika, transatlantske veze uživaju i dalje veliku podršku: po rezultatima reprezentativne ankete koje je paralelno u Americi sproveo “Pew Research Center”: 44 odsto Amerikanaca smatra veze sa Kinom bitnim, a 43 odsto priorizira odnose sa Njemačkom.

Šengenski sporazum i dalje popularan iako EU gubi simpatije Njemaca

Ne samo SAD - i Evropska unija gubi simpatije među Njemcima. Istina, 33 odsto upitanih kaže da ima pozitivnije mišljenje o EU nego prije pandemije, ali zato 38 odsto Njemaca navodi da se njihovo mišljenje o EU zbog korone pogoršalo.

Sveukupno oduševljenje Evropom kod Njemaca je izgleda više zastupljeno u teoriji nego u praksi. Činjenica je da je 73 odsto Njemaca saglasno sa rečenicom da Njemačka kao ekonomski najjača država Evrope treba da se više angažuje u rješavanju globalnih problema od drugih, ali kada je riječ o korona-obveznicama - o kojima se proteklih nedjelja vodila kontroverzna debata - samo 38 odsto Njemaca podržava tu ideju solidarnosti sa ostalim Evropljanima: 59 odsto Njemaca je decidno protiv.

No pojedine ugodnosti evropskog projekta ostaju i te kako popularne među Njemcima: 79odsto se zalaže da aposlutno reaktiviranje pravila Šengena, koje građanima omogućava putovanja bez pasoške kontrole.

Globalizacija i dalje uživa veliku podršku

Iako je jasno primjetan rast nesigurnosti kada je riječ o odnosima sa tradicionalnim partnerima Njemačke, ogromna većina Njemaca se zalaže globalizovani, kooperativni svijet: 89 odsto upitanih drži da Njemačka treba da kooperira sa drugim državama u rješavanju globalnih problema, a 71 odsto se zalaže za internacionalnu kooperaciju i onda ako bi interesi Njemačke morali da budu zapostavljeni.

Sedamdeset tri odsto građana Njemačke zastupa stav da ta zemlja, kao najsnažnija privreda, treba da doprinese rješavanju globalnih izazova nego druge, ekonomski slabije države. Ovaj rezultat je nešto opao u odnosu na ispitivanje iz 2019, kad je bio 79 odsto.

Ovako visoka podrška se da objasniti iskustvom Njemaca sa globalizacijom: 59 odsto njih smatra da je globalizacija donijela pozitivne posljedice po Njemačku, a za 52odsto njih čak i poboljšala lično životno stanje. Stoga ne iznenađuje da 65 odsto Njemaca smatra da bi smanjenje umrežavanja i globalizacije zbog pandemije korone bilo izraz lošeg razvoja situacije.

Ali i podrška globalizaciji ima svoje granice kod Njemaca: 85 odsto upitanih se zalaže za to da proizvodnja kritične infrastrukture i ostalih opštih dobara treba da bude vraćena u Njemačku - brojka koja se više odnosi na medicinska dobra nego na debate o neevropskom učešću na tenderima za gradnju mreže 5G u Evropi.

Klimatske promjene kao najveći izazov

Na pitanje šta je najveći izazov današnjice, 33 odsto Njemaca odgovara da su to klimatske promjene, 25 odsto globalni zdravstveni problemi, 17 odsto ratovi, 14 odsto migracije i 8 odsto terorizam.

Bonus video: