Peking planira snažniju kontrolu nad Hongkongom?

„Zagovaraćemo dugotrajnu stabilnost jedne države i dva sistema i nastaviti podržavati poboljšanje i implementaciju sistema i mehanizma ustava i temeljnog zakona“, rekao je Vang Jang, četvrti najmoćniji čovjek Kineske komunističke partije
852 pregleda 0 komentar(a)
Vang Jang, Foto: AP
Vang Jang, Foto: AP

Kina je u četvrtak objavila kako podržava poboljšanje sistema i mehanizama povezanih s ustavom Hongkonga i ostrva Makao, a ta bi izjava mogla pojačati strahove da Peking planira snažniju kontrolu nad Hongkongom.

Dvije bivše evropske kolonije vratile su se pod kinesku vlast krajem devedesetih, po dogovoru o očuvanju njihovog ekonomskog ustrojstva i autonomije te aranžmanom „jedna država, dva sistema“.

Ali, u Hongkongu su prošle godine izbili prodemokratski protesti koji preispituju taj politički sistem, a proteklih sedmica se čini da oni ponovo jačaju, prenosi Hina.

„Zagovaraćemo dugotrajnu stabilnost jedne države i dva sistema i nastaviti podržavati poboljšanje i implementaciju sistema i mehanizma ustava i temeljnog zakona“, rekao je Vang Jang, četvrti najmoćniji čovjek Kineske komunističke partije, uoči početka Nacionalne savjetodavne konferencije.

Riječ je o tijelu koje će se sastati u vrijeme kad i Narodna skupština koja će u petak otvoriti sjednicu i raspraviti političke ciljeve za ovu godinu.

Ta dva okupljanja najvažniji su godišnji politički događaji u Kini.

Velika Britanija, koja je preuzela vlast nad Hongkongom sredinom 19. vijeka, vratila je to područje Kini 1997. Makao, bivša portugalska kolonija, vraćen je dvije godine kasnije.

Hongkongu je pri predaji na 50 godina zagarantovana autonomija u skladu s "jednom državom, dva sistema“, što mu je omogućilo da postane svjetski finansijski centar, dok se Makao okrenuo kockanju.

Ipak, mnogi stanovnici Hongkonga strahuju da su centralne kineske vlasti na putu prema oduzimanju tih sloboda.

Bonus video: