LIJEK KOJI JE PROMOVISAO TRAMP

Brazil: Bolsonaro preporučio hlorokin za liječenje blažih simptoma koronavirusa

Hlorokin se u Brazilu već koristi za liječenje pacijenata sa ozbiljnijim simptomima Kovida-19, ali je Bolsonaro sad proširio spisak upotrebe lijeka na pacijente sa blažim simptomima kao što su stomačni bolovi, kašalj i visoka temperatura
1291 pregleda 0 komentar(a)
Žair Bolsonaro, Foto: AP
Žair Bolsonaro, Foto: AP

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro proširio je upotrebu hlorokina, lijeka protiv malarije, za liječenje pacijenata sa blažim simptomima koronavirusa, prenijela je agencija AP.

Lijek je promovisao američki predsjednik Donald Tramp koji je rekao da je dobar protiv koronavirusa iako ne postoje klinički dokazi o efikasnosti tog lijeka za liječenje tog virusa.

Hlorokin se u Brazilu već koristi za liječenje pacijenata sa ozbiljnijim simptomima Kovida-19, ali je Bolsonaro sad proširio spisak upotrebe lijeka na pacijente sa blažim simptomima kao što su stomačni bolovi, kašalj i visoka temperatura.

Bolsonaro, koji koronavirus upoređuje sa "slabijim gripom", rekao je da još ne postoje naučni dokazi ali se lijek koristi u Brazilu i u cijelom svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak uveče je upozorila da se pandemija koronavirusa širi u Južnoj Americi koja je postala "novi epicentar" zaraze, javila je agencija Frans pres.

Brazil, koji je u tom dijelu svijeta zemlja koja je najviše pogođena koronavirusom, sada je druga država poslije SAD po broju inficiranih. 

U SAD je registrovano 1,6 miliona zaraženih, a u Brazilu 326.488 zaraženih od kojih više od 20.00 u posljednja 24 sata.

Do sada je druga bila Rusija sa 326.488 inficiranih.

U Brazilu je od koronavirusa umrlo 21.048 osoba i šesta je zemlja po broju smrtnih slučajeva u svijetu, poslije SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Španije.