SAD prijete Kini sankcijama zbog Hongkonga

O'Brajen je objasnio da Stejt Department neće moći da potvrdi zadržava li Hongkong "visok stepen autonomije", a to će dovesti do pravnih implikacija
1398 pregleda 1 komentar(a)
O'Brajen, Foto: AP
O'Brajen, Foto: AP

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen zaprijetio je u nedjelju da će Vašington nametnuti sankcije Kini i Hongkongu ako Peking donese zakon o nacionalnoj bezbjednosti na teritoriji Hongkonga.

"Teško je vidjeti kako će Hongkong ostati azijsko finansijsko središte ako ga Kina preuzme", rekao je O'Brajen u nedjelju za NBC i dodao kako bi to bila "velika greška" Pekinga.

Upozorio je da "finansijska zajednica" u tom slučaju neće ostati u Hongkongu.

O'Brajen je objasnio da Stejt Department neće moći da potvrdi zadržava li Hongkong "visok stepen autonomije", a to će dovesti do pravnih implikacija.

"Kina zavisi od kapitala iz ostatka svijeta"

"Ako se to dogodi, biće sankcija i za Hongkong i za Kinu", poručio je O'Brajen, kako prenosi Hina.

"Kina zavisi od kapitala iz ostatka svijeta", rekao je O'Brajen. "Ako izgube pristup tome kroz Hongkong, to će biti veliki udarac Si Đinpingu i Komunističkoj partiji Kine", dodao je.

Peking je objavio nacrt zakona o nacionalnoj bezbjednosti po kojem bi se u Hongkongu uspostavile kineske obavještajne agencije. Taj je dokument izazvao strahove za sudbinu formule "jedna zemlja, dva sistema", koji u Hongkongu vlada otkad je ta britanska kolonija 1997. vraćena pod kinesku upravu. Taj aranžman garantuje Hongkongu široke slobode, kojih nema u kontinentalnoj Kini, uključujući slobodu medija i nezavisno sudstvo.

Vlasti u Pekingu i Hongkongu tvrde da je predloženi zakon potreban i da neće naštetiti autonomiji Hongkonga.

U subotu je oko dvije stotine političara iz svijeta u saopštenju reklo da su predloženi zakoni "sveobuhvatni napad" na autonomiju Hongkonga, vladavinu prava i temeljne slobode. Kina je rekla da su te pritužbe miješanje u unutrašnje stvari te odbacila strahove da bi predloženi zakon mogao naštetiti stranim investicijama.

Bonus video: