Kineski parlament usvojio sporan zakon o Hongkongu

Američke vlasti su u srijedu saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime se otvara put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997

2272 pregleda 0 komentar(a)
Kineski parlament, Foto: AP Photo
Kineski parlament, Foto: AP Photo

Kineski parlament je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbjednost za Hongkong kao odgovor na proteste u nekadašnjoj britanskoj koloniji, prenosi Tanjug.

Skoro 3.000 poslanika parlamenta usvojilo je zakon, koji je već izazvao reakcije SAD.

Američke vlasti su u srijedu saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime se otvara put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997.

Interventna policija raspoređena je oko zgrade Zakonodavnog vijeća u Hongkongu.

Poslanici bi trebalo raspravljaju o nacrtu zakona koji bi kriminalizovao nepoštovanje kineske državne himne.

Zbog burne debate o nacrtu zakona, dva poslanika su udaljena sa sednice koja je potom odložena, prenosi Rojters.

Ako zakon o himni bude usvojen, svima koji budu vrijeđali kinesku državnu himnu, biće zaprijećena novčana kazna od 5.237 funti i zatvorska kazna do tri godine.

U srijedu su zbog pomenutog i nacrta zakona o bezbjednosti organizovani protesti zbog kojih je policija morala da upotrebi suzavac i uhapsi 360 demonstranata, a u toku večeri demonstranti su i dalje bili na ulicama tražeći nezavisnost od Kine uz obrazloženje "da je to sada jedini izlaz".

Podsjetimo, Kina predlaže zakon u oblasti nacionalne bezbjednosti kao odgovor na prodemokratske proteste prošle godine, koji su unijeli najveće nemire u kinesku vladavinu od 1997. godine.

Ovo bi mogla da bude prekretnica za Hongkong, koja bi potencijalno mogla izazvati reviziju posebnog statusa u Vašingtonu i izazvati nove nemire.

Bonus video: