Netanjahu: Palestinci u dolini Jordana neće poslije izraelske aneksije postati građani Izraela

Netanjahu je najavio da će dolinu rijeke Jordan i sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, Izrael anektirati u skladu s "Bliskoistočnim mirovnim planom" predsjednika SAD DonaldaTrampa

882 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: AP
Netanjahu, Foto: AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Palestinci u dolini rijeke Jordan neće poslije izraelske aneksije djelova Zapadne obale postati građani Izraela.

Gradovi i sela u tom području sa 50-65.000 Palestinaca ostaće "palestinske enklave", pod bezbjednosnom kontrolom Izraela, rekao je Netanjahu za list "Izrael Hajom" (Izrael danas).

Netanjahu je najavio da će dolinu rijeke Jordan i sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, Izrael anektirati u skladu s "Bliskoistočnim mirovnim planom" predsjednika SAD DonaldaTrampa.

Taj proces bi mogao početi već 1. jula, rekao je on.

Aneksija tih područja će praktično onemogućiti stvaranje održive palestinske države uz Izrael, iako se to smatra jedinim načinom za rješenje višedecenijskog sukoba dva naroda.

Netanjahu je u intervjuu posebno pomenuo stanovnike Jerihona kojih ima oko 20.000, najavivši da neće biti anektiran, da se nad tim gradom neće uspostaviti izraelski suverenitet, ali će ipak Izrael imati bezbjednosnu kontrolu.

Palestinci na Zapadnoj obali žive pod izraelskom vojnom upravom od rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio tu teritoriju zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze.

Oni planraju da na svim tim teritorijama osnuju svoju buduću državu.

Na osnovu Trampovog plana predviđeno je da se Palestincima da "ograničena država" na preostalom dijelu Zapadne obale, da ona bude okružena teritorijom Izraela, ali sve to pod uslovom da ispune niz uslova.

Izrael je Trampov plan objeručke prihvatio, a Palestinska uprava koja vlada djelovima Zapadne obale gnijevno ga je odbacila i prekinula veze sa SAD i Izraelom.

Netanjahu je rekao da će Palestinci, ako prihvate sve uslove plana, uključujući da Izrael zadrži sveopštu bezbjednosnu kontrolu "imati svoj entitet koji predsjednik Tramp definiše kao državu", prenijela je agencija Asošiejted pres.

Lideri jevrejskih naseljenika izrazili su zabrinutost što Trampov plan uopšte pominje državu Palestinu.

Na osnovu koalicionog sporazuma o formiranju aktuelne vlade Izraela, premijer Netanjahu može da plan aneksije predstavi svojoj vladi 1. jula.

Palestinska uprava je zbog toga saopštila da je više ne obavezuju sporazumi potpisani s Izraelom i SAD, najavišvi da će prekinuti bezbjednosnu saradnju s njima.

Susjedni Jordan, blizak saveznik Zapada i jedna od samo dvije arapske zemlje koje su sklopile mirovni sporazum s Izraelom, upozorio je na opasnost od velikog sukoba ako jevrejska država ostvari plan o aneksiji.

Bonus video: