zatražio od Vašingtona i Londona da prestanu sa neosnovanim optužbama

Kineski ambasador u UN: Pokušaj upotrebe Hongkonga za miješanje u pitanja Kine osuđen na neuspjeh

SAD i Velika Britanija su inicirale sastanak zbog zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong koji je u četvrtak usvojio kineski parlament

822 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa protesta u Hongkongu, Foto: AP/Beta
Detalj sa protesta u Hongkongu, Foto: AP/Beta

Svaki pokušaj upotrebe Hongkonga za miješanje u unutrašnja pitanja Kine je osuđen na neuspjeh, izjavio je večeras kineski ambasador pri UN Žang Džun poslije neformalnog video sastanka Savjeta bezbjednosti UN.

SAD i Velika Britanija su inicirale sastanak zbog zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong koji je u četvrtak usvojio kineski parlament.

Kineski ambasador je zatražio od Vašingtona i Londona da prestanu sa "neosnovanim optužbama protiv Kine".

SAD i Velika Britanija su zatražile od Kine da uzme u obzir zabrinutost zbog situacije u Hongkongu.

"Zakon bi mogao da ograniči slobode za koje se Kina obavezila da će ih poštovati u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je britanski ambasador pri UN Džonatan Alen i dodao da bi zakon mogao da izazove i duboke podjele unutar društva u Hongkongu.

Kineski parlament je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Zakon bi trebalo da "spriječi, zaustavi i suzbije sve akcije koje ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbjednost, kao što su separatizam, subverzije, pripreme ili sprovođenje terorističkih aktivnosti, kao i aktivnosti stranih snaga koje predstavljaju miješanje u poslovanje" Hongkonga, navodi se u tekstu.

Takođe se planira da kineske centralne vlasti u Hongkongu otvore kancelariju za nacionalnu bezbjednost.

Kritičari tog zakona smatraju da se na taj način otvara put za represije nad slobodama u Hongkongu.

Kineski parlament, sa svoje strane, smatra da će zakon o nacionalnoj bezbjednosti uvjeriti strane investitore u stabilnost poslije prošlogodišnjih protesta.