RAZGOVARALI I O RAZVOJU VAKCINE

Džonson i Tramp razgovarali o održavanju sastanka G-7

Tramp je prošle nedelje iznio mogućnost da samit sa čelnicima glavnih svjetskih ekonomija bude održan od 10. do 12. juna u Kemp Dejvidu umjesto najavljivane video konferencije

742 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Beta
Džonson, Foto: Beta

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsjednik Donald Tramp razgovarali su danas telefonom o mogućnosti sastanka uživo gupe G-7 u SAD, čije je održavanje pandemija koronavirusa dovela u pitanje.

Tramp je prošle nedelje iznio mogućnost da samit sa čelnicima glavnih svjetskih ekonomija bude održan od 10. do 12. juna u Kemp Dejvidu umjesto najavljivane video konferencije.

Džonsonov kabinet je saopštio danas da su dvojica lidera takođe razgovarala o važnosti međunarodne saradnje na razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Britanski premijer je pozvao Trampa da učestvuje na Svjetskom samitu o vakcinama koji se održava 4. juna i čiji je domaćin Velika Britanija.

Dvojica lidera su ocijenili i da bi kineski zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong mogao da ugrozi autonomiju te teritorije.

"Lideri su rekli da je kineski plan nametanja zakona o nacionalnoj bezbjednosti Hong Kongu u suprotnosti sa obavezama Kine po kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i da će ugroziti autonomiju Hong Konga i okvir 'jedna zemlja dva sistema", navodi se u saopštenju kabineta britanskog premijera.

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Preporučujemo za Vas