"nije više dovoljno autonomno područje"

Tramp naložio ukidanje preferencijalnog statusa Hongkongu

Prema njegovim riječima, ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticaće na sve dogovore sa Hongkongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namjenom

4014 pregleda 0 komentar(a)
Tram tokom konferencije, Foto: AP/Beta
Tram tokom konferencije, Foto: AP/Beta

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras da je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

"Hongkong nije više dovoljno autonomno područje da bi opravdao specijalni tretman koji dajemo toj teritoriji od njenog povratka" pod upravu Kine, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je rekao da je zbog toga svojoj administraciji naložio da započne proceduru ukidanja preferencijalnog trgovinskog i finansijskog statusa toj bivšoj britanskoj koloniji.

Prema njegovim riječima, ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticaće na sve dogovore sa Hongkongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namjenom.

Kineski parlament u četvrtak je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbjednost za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Američke vlasti su prije usvajanja zakona saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime je otvaren put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status koji je Hongkong imao od kada je vraćen pod upravu Kine 1997.

Preporučujemo za Vas