Spejseksova kapsula s astronautima NASE stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Spejseksova kapsula Dregon (Dragon - zmaj) sletjela je automatski - što je novina za letove s posadom, dok su astronauti Dag Harli i Bob Benken bili u pripravnosti da preuzmu kontrolu

4361 pregleda 36 reakcija 1 komentar(a)
SpaceX, Foto: Beta/AP
SpaceX, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.05.2020. 17:59h

Svemirska letjelica koju je projektovala i izgradila privatna kompanija Spejseks (SpaceX) stigla je danas s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje.

Spejseksova kapsula Dregon (Dragon - zmaj) sletjela je automatski - što je novina za letove s posadom, dok su astronauti Dag Harli i Bob Benken bili u pripravnosti da preuzmu kontrolu.

Jučerašnje lansiranje iz Svemirskog centra "Kenedi" u Kejp Kanaveralu, na Floridi, u SAD, smatra se istorijskim pošto je prvo koje je izvela privatna firma. Ista lansirna rampa korišćena je i prilikom polijetanja misija "Apolo" na Mesec, prije pola vijeka.

Kapsula s Harlijem i Benkenom ušla je u orbitu Zemlje nedugo pošto je raketa

"Falkon 9" koja ju je ponijela lansirana u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po centralnoevropskom).

Taj poduhvat je tim revolucionarniji jer se veći, prvi stepen "Falkona 9", namijenjen za višekratnu upotrebu čime letovi pojeftinjuju, sam automatski vratio na Zemlju i uspravno - kako je i poletio, uz pomoć svojih motora sletio na palubu posebno izgrađenog "broda-drona" "Spejseksa", nazvanog "Of Course I Still Love You" (Naravno da te još volim).

Do Međunarodne svemirske stanice dvojica strobauta su putovala 19 sati.

Osnivač i glavni vlasnik kompanije "Spejseks" je američki inženjer, preduzetnik i inovator Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Lansiranje iz Kejp Kanaverala juče su pratili i predsjednik i potpredsjednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens.

Brojni građani takođe su se okupili da bi posmatrali lansiranje rakete.

Posle pola vijeka, intenzivna svemirska aktivnost SAD je bila obustavljena iz niza razloga, te je jučerašnji let astronauta NASA u orbitu Zemlje prvi s teritorije SAD posle skoro čitave decenije prekida. Letjelica s astronautima NASA poslednji put je lansirana iz Kejp Kanaverala u julu 2011. godine.

NASA se od tada oslanjala na ruske rakete lansirane s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, odakle su njeni astronauti polijetali ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Harli i Benken je trebalo da polete u srijedu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta prije planiranog vremena zbog mogućih munja u naelektrisanim oblacima.

I juče je bilo neizvjesno da li će poletJeti pošto su meteorolozi predviđali mogućnost novih oluja. Astronaute su u svemir do sada slale samo Rusija, SAD i Kina, ali nikada do sada to nije učinila privatna kompanija.

NASA je poslednji put lansirala astronaute u svemir u novoj letjelici prije 40 godina.

Bonus video: